Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

5 tips voor stimuleren van oudere werknemers

De bevolking vergrijst en mensen moeten steeds langer doorwerken voordat ze met pensioen mogen. Dit heeft tot gevolg dat de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Sommige werkgevers vinden dit een negatieve ontwikkeling. Zij zijn van mening dat jongere werknemers meer kunnen betekenden voor hun organisatie. Echter is dit helemaal niet het geval. Ouderen kunnen ook veel betekenen voor een organisatie. Je moet dan wel op een goede manier met ze omgaan. Duurzame inzetbaarheid is een term die tegenwoordig vaak gebruikt wordt. Duurzame inzetbaarheid houdt zicht bezig het maximale halen uit je werknemers. De volgende vijf tips zullen je helpen om gelukkige en gemotiveerde oudere werknemers te hebben.

  1. Meer maatwerk

Zie je oudere medewerkers niet als nummers maar als individuen die allemaal een andere persoonlijke situatie hebben en andere behoeften hebben. Houdt je rekening met de behoeften van deze mensen dan kunnen ze nog steeds veel voor je betekenen. Dit zal ze een gevoel van waardering geven. Deze waardering zal bijdragen aan meer gemotiveerde medewerkers.

  1. Maak duurzame inzetbaarheid bespreekbaar

Zorg ervoor dat er openlijk gesproken kan worden over het ouder worden en de bijbehorende problemen en behoeften. De makkelijkste manier om erachter te komen wat je kan doen voor je medewerkers is, als ze dit zelf durven te vertellen. Als je hier vervolgens ook serieus naar luistert en er ook probeert rekening mee te houden kan dit ervoor zorgen dat je nog jaren over een gemotiveerde werknemer kan beschikken.

  1. Bevorder gezondheid

Over het algemeen is de gezondheid van oudere mensen minder goed dan die van jongere mensen. Toch wil je graag dat de oudere medewerkers zo fit mogelijk zijn, zodat ze op een fijne manier kunnen blijven werken. Om werknemers gezond te houden kan je denken aan verstelbare bureaus, stoelen, beeldschermen of tilhulpjes. Ook gezond eten of een sportaanbod kunnen bijdragen aan een gezonder leven.

  1. Stimuleer persoonlijke ontwikkeling

Stimuleer ontwikkeling bij je werknemers. Vaak wordt gedacht dat oudere werknemers niet meer de motivatie of bereidheid hebben om nieuwe dingen te leren. Dit is echter een misvatting. Oudere mensen hebben alleen behoefte aan een andere manier van leren. Oudere medewerkers hebben vaak liever kortere cursussen en meer herhalingen van de stof. Ook prefereren ze een praktische on-the-job manier van leren.

  1. Alternatieve werkzaamheden

Het kan voorkomen dat oudere werknemers vanwege verschillende redenen hun werkzaamheden niet meer kunnen uitvoeren. Dit wil niet zeggen dat ze niet meer nuttig zijn voor het bedrijf. Zoek naar interne oplossingen voor deze werknemers. Ze hebben een grote hoeveelheid kennis opgebouwd over de organisatie en deze kan vaak ook goed van pas komen binnen andere onderdelen van een organisatie.

Updated: 18 oktober 2017 — 9:33 am
Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme