Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Een duurzaam kantoor bouwen

Iedereen is steeds vaker bezig met duurzaamheid. Dit zie je ook terug bij het bouwen van huizen of kantoren. Een laag-energie gebouw wordt ook wel een passiefhuis genoemd. De gebouwen die op deze manier gebouwd zijn, hebben een lekker binnenklimaat in de zomer en in de winter. Het huis heeft echter geen verwarmings- of verkoelingssysteem. Dit concept, het passief bouwen, zorgt er namelijk voor dat bewoners kunnen genieten van de warmte van de zon, waardoor een verwarming niet meer nodig is. Het concept zorgt voor maximaal 15 kWh per vierkante meter vloer. Voor een kantoor is dit echter niet voldoende om de kosten van zakelijke energie te dekken. Om een huis of een kantoor te laten voldoen aan een laag-energie gebouw moet aan een aantal punten gedacht worden.

Luchtdicht

Een gebouw moet op een dusdanige manier gebouwd worden dat de warmte niet kan ontsnappen via kieren, spleten en aansluitingen. Een luchtdicht gebouw zorgt er namelijk voor dat er geen verwarming- of verkoelingssysteem aangezet hoeft te worden. Er mag 0.6 keer het volume per uur wegglippen. Een andere belangrijke reden is dat je wilt voorkomen dat er bouwschade opgelopen wordt. Dit kan ontstaan door ongecontroleerde luchtstromen.

Zonnecollector

Een laag-energie gebouw draait grotendeels op warmte van de zon. Er wordt dus optimaal gebruik gemaakt van haar warmte. Buiten de zonnepanelen kan er door middel van drievoudige beglazing gratis warmte opgevangen worden. Zorg er wel voor dat er in de zomer ergens schaduw is. Anders kan het zo zijn dat het te warm wordt binnen. Denk bijvoorbeeld aan zonwering. Ook deze kan natuurlijk zijn, in de vorm van een loofboom bijvoorbeeld. De bladeren geven in de zomer schaduw en in de winter vallen deze eraf.

Isoleren

Om de verwarming niet te gebruiken, is het belangrijk dat het huis goed geïsoleerd wordt. Dit gebeurt met isolatiemateriaal dat dik en doeltreffend is. De dikte kan verschillen van 18 cm tot 35 cm. De dikte hangt af van het soort materiaal.

Huishoudelijke apparaten

Gebruik energiezuinige apparaten in een laag-energie gebouw. Gewone elektrische apparaten kunnen bijna het dubbele aan energie verbruiken dan dat eigenlijk nodig is. Laat je een dergelijk huis bouwen, zorg dan voor zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval. Zo bespaar je op het gebruik van kunstverlichting.

Andere alternatieven

Wanneer je een kantoorruimte op deze manier wilt laten bouwen, dekt het niet de gehele zakelijke energie behoefte. Er kan dus gebruik gemaakt worden van alternatieven die dit kunnen opvullen. Het moet dan van tevoren duidelijk zijn hoeveel energie extra nodig is. Dan kan er namelijk gekeken worden naar een alternatief dat het resterende deel kan aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of een zonneboiler. Er zijn nog meer alternatieven die gebruikt kunnen worden. Deze zijn helemaal afhankelijk van de hoeveelheid die aangevuld moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme
Secured By miniOrange