De overheid gunt Nederlandse IT’ers nauwelijks werk. De uitvoering van IT-projecten wordt voornamelijk naar grote consultancybureaus doorgespeeld. Nederlandse websitebouwers en digitale marketingbureaus krijgen amper werk, terwijl grote partijen zoals Deloitte vrijwel altijd worden ingeschakeld. Dit vinden honderden digitale bureaus uit Nederland hypocriet, omdat ambtenaren deze digitale bureaus tijdens handelsmissies roemen om hun snelle groei, internationale reputatie en vernieuwende aanpak.
“Nederlandse overheid is hypocriet”
Het is inderdaad vreemd te noemen dat bedrijven die werken voor ontzettend grote klanten zoals Starbucks, Heineken, Google, Netflix en The Voice niet eens door de eerste ronde komen om een website voor de Nederlandse overheid te bouwen. Het bedrijf MediaMonks heeft zelfs een opdracht gehad van de Amerikaanse overheid, namelijk het ontwikkelen van de recruitmentsite van het Amerikaanse leger. Toch komen ze niet in aanmerking voor het ontwikkelen van een website voor de Nederlandse overheid. De Nederlandse overheid pronkt wel met dit soort Nederlandse bedrijven, maar maakt er zelf geen gebruik van. MediaMonks noemt de Nederlandse overheid daarom hypocriet. Het bedrijf vindt dat de overheid de grote consultancybureaus vaker moet laten samenwerken met de digitale bureaus. Samen innoveren is namelijk erg belangrijk. De samenwerking is misschien ingewikkelder om op te zetten, maar IT-projecten zijn altijd ingewikkeld. Volgens het bedrijf levert het wel een beter en een goedkoper product op. Digitale bureaus zijn namelijk gespecialiseerd in gebruiksvriendelijke websites.
IT is in opkomst
Ondanks dit soort negatieve berichten hebben IT’ers tegenwoordig genoeg werk. Het is een van de meest gevraagde functies op het moment. Hierdoor is er vaak juist een tekort aan IT’ers. De reden hiervan is dat IT’ers steeds vaker nodig zijn dankzij de snelle ontwikkeling van de technologie. Er wordt steeds meer digitaal gewerkt en bijvoorbeeld online werken via het bedrijfsnetwerk wordt steeds belangrijker. Het is dus een slimme zet om aan de slag te gaan als IT’er. Ook voor bedrijven is het slim om een IT professional in te schakelen. Je kan als bedrijf eigenlijk niet meer zonder iemand die verstand heeft van IT in 2017. Bijna alles werkt digitaal en internet is onmisbaar op de werkvloer. Hierdoor gaat er ook steeds vaker iets mis op technisch vlak. Je bespaart je bedrijf een hoop tijd en geld als je iemand inhuurt om deze technische problemen op te lossen. Hier zelf mee aan de slag gaan als je er weinig verstand van hebt, is niet heel handig.
IT komt dus regelmatig positief in het nieuws dankzij de opkomst ervan en het aantal beschikbare banen. Het is jammer dat het bericht dat de Nederlandse overheid niet in zee gaat met digitale bureaus, roet in het eten gooit. Het zou mooi zijn als de Nederlandse overheid hier verandering in gaat brengen door grote consultancybureaus samen te laten werken met digitale bureaus.