Social media is al lang niet meer bedoeld voor de “gewone” mens om contacten te onderhouden met vrienden en familie over de hele wereld. Ook bedrijven hebben social media inmiddels met open armen ontvangen. Dat is ook niet zo gek, want iedere nichemarkt is hier wel vertegenwoordigd, het bereik is ontzettend groot en het adverteren is redelijk simpel en goedkoop. Niet ieder social platform biedt dezelfde mogelijkheden. Daarom hebben we de verschillen hier kort weergegeven.
Facebook geeft informatie over gebruikers door aan Google en Google adverteert vervolgens op individueel niveau, op basis van wat jij leuk vindt. Andersom weet Facebook wat jouw zoekgedrag op Google is. Handig, maar er zijn meer voordelen. Facebook is het grootste social media platform. Hoe meer mensen, des te beter. Je kunt hele gerichte targeting uitvoeren en heel veel mensen tegelijk daarmee bereiken. En natuurlijk heeft ieder bedrijf tegenwoordig een eigen Facebookpagina met nieuws, producten en een eigen fan community.
Opgekocht door Facebook vertoont het veel overeenkomsten met dit social medium. Alleen zijn nu foto’s het belangrijkste communicatiemiddel in plaats van tekst. Door het nieuw ingestelde algoritme is adverteren makkelijker gemaakt voor adverteerders en bedrijven. Je kunt zelf het werk doen door te adverteren en te posten, maar je kunt het werk ook laten uitvoeren door bloggers en andere influencers die jouw producten kunnen promoten.
Vroeger was Twitter een social media platform waar je een willekeurige activiteit deelde met anderen. Nu is het vooral een plek waar je kritische opmerkingen kunt maken over actualiteiten, personen en bedrijven. Wanneer je als bedrijf een fout maakt, al is het op individueel niveau, zul je dit te weten komen via Twitter. Als je het goed doet net zo goed. Met een eigen account voor je bedrijf hou je alle posts omtrent je bedrijf in de gaten en kun je er snel op antwoorden. Twitter is dan ook erg sterk in crisiscommunicatie.
Dit social media platform is wellicht niet bij iedereen even bekend, maar bij bedrijven inmiddels steeds vaker. Het is een grote denktank: mensen stellen vragen aan elkaar en maken opmerkingen over allerlei dingen. Deze “dingen” kunnen zaken omtrent een bedrijf zijn. Een slim bedrijf is een zogenaamde redditor en weet deze vragen en opmerkingen op te vangen en te beantwoorden.
Op LinkedIn kan iedereen zich als werknemer en werkgever presenteren aan de arbeidsmarkt. Je profiel is je cv. Het moet mensen lekker maken om jou in je bedrijf te willen hebben. Veel bedrijven gaan al af op LinkedIn sollicitaties en laten de ouderwetse sollicitatiebrief en cv achterwege.