Jongeren gaan in hun vakantie vaak in het buitenland werken. Bijvoorbeeld als reisleider. In deze blog vind je een aantal belangrijke tips over het papierwerk dat komt kijken bij werken in het buitenland als jongeren.
Contract van tevoren opvragen
Het komt vaak voor dat je het contract pas tekent als je op je werkplek bent in het buitenland. Het gebeurt echter regelmatig dat dit misgaat. Er zijn genoeg jongeren die al weken werken zonder een contract te hebben getekend. Een nette werkgever betaald ook het loon voor de weken uit. Maar als dit niet gebeurd heb je geen sterke positie om dit geld alsnog te ontvangen. Vraag daarom van tevoren je contract al op via de e-mail. Dan kan je alles goed doorlezen en ook al ondertekenen en terugsturen. Zo voorkom je dat je hier nog problemen mee krijgt als je al aan het werk bent.
Plaatselijke wetgeving
De wetgeving verschilt in ieder land. In het ene land is er bijvoorbeeld een minimumloon en in het andere land niet. Ook kan het aantal uur dat je wettelijk mag werken per week verschillen per land. Een heel belangrijk punt om op te letten zijn ook de belastingen die je betaald in een land. In Frankrijk verdien je bijvoorbeeld bruto een hoog bedrag, maar je moet wel veel belasting betalen. Netto verdien je er dus misschien wel minder dan in andere landen.
Uitbetaling van je salaris
Hier zijn we gewend dat je salaris netjes op je rekening wordt gestort. In andere landen wordt salaris echter ook nog regelmatig uitbetaald per cheque. Het probleem is dat dat je hier niks mee kan zolang je in het buitenland zit. En in Nederland betaalt je een hoge administratiefee om het op je rekening gestort te krijgen. Daarnaast kan het ook even duren voordat dit geld ook daadwerkelijk op je rekening staat.
Verzekeringen
Ten eerste moet een werkgever natuurlijk een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. Verder is het belangrijk om te letten op je zorgverzekering. Werk je voor een Nederlandse werkgever in het buitenland dan blijft de zorgverzekering gewoon doorlopen. Werk je voor een buitenlandse werkgever dan moet je even navragen bij je zorgverzekeraar hoe het zit. Ten slotte is het aan te raden om een reisverzekering te nemen voor als er spullen van je worden gestolen of kapotgaan.