Iedere week zie je het wel op Facebook voorbij komen. “Dit weekend Mysteryland festival” of “20 december festival X”. Vooral in Nederland zijn relatief veel festivals te vinden. Vooral rond de zomer vinder er veel festivals plaats. Maar om een festival te organiseren zul je flink wat vermogen moeten hebben. Je moet namelijk van alles regelen om het festival tot een succes te maken.
Plan van aanpak
Voordat je een festival gaat organiseren is het belangrijk dat je een soort plan van aanpak op stelt. Hierin omschrijf je kort de zaken die geregeld moeten worden. Zo zijn bijvoorbeeld vergunningen erg belangrijk maar ook sponsoren en veiligheidsplannen. De gemeente waar het festival gehouden wordt moet hier voor toestemming geven.
Voordat je dus begint met het plannen van je event moet je de benodigde vergunningen zien te regelen door een goed plan van aanpak aan te leveren. Hierin moeten een aantal zaken zeker in voorkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld plattegronden van de indeling en tenten met bijbehorende afmetingen, materiaal en het aantal gasten. Wanneer je dit niet doet kan het voor komen dat je festival wordt afgelast omdat het in principe illegaal is zodra je niet over de juiste vergunningen beschikt.
De gemeente zal in samenwerking met de brandweer met een arendsoog de plannen bekijken om te bepalen of het aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Met name de op te bouwen stages, omheiningen en noodplannen zullen van cruciaal belang zijn. De decoren moeten tevens bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Kijk maar eens naar pinkpop waar hele tenten inzakte vanwege noodweer. Dit soort problemen moeten absoluut voorkomen worden. Wanneer als is opgebouwd zal de brandweer het nogmaals komen om de locatie en de constructie op veiligheid te controleren.
De locatie
Om een festival plaats te laten vinden heb je natuurlijk ook een locatie nodig. De locatie moet groot genoeg zijn om jouw visie tot werkelijkheid te laten komen. De wat grotere festivals hebben doorgaans meerdere stages met verschillende muziek stijlen. Ook zul je voor catering en wc’s moeten zorgen.
De inrichting van het terrein is van cruciaal belang. Waar bevinden zich de looppaden, zijn er voldoende nooduitgangen en kan alles wel omheind worden met hekken. Ook aan verlichting moet gedacht worden. Aangezien festivals vaak tot in de avond uren doorgaan kan terreinverlichting het verschil maken. Belicht cruciale paden zodat iedereen gemakkelijk de weg kan vinden en er zo minder klachten binnenkomen. Zorg ook voor wegwijzerring naar de locatie en verkeersregelaars om het verkeer de juiste kant op te sturen. Bij sommige festivals komen meer dan 60.000 mensen waardoor de omgeving van het festivalterrein ook onder je verantwoordelijkheid valt. Nu zullen er altijd wel wat herrieschoppers zijn die wat afbreken maar dit kunt je redelijk in toom houden met beveiliging en politie.
Met de bovenstaande tips kom je al een eind maar bij een evenement komt zoveel kijken dat het verstandiger is om contact op te nemen met een evenementenbureau. Voor terreinverlichting is het verstandig contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf zoals Fagerhult.