Tegenwoordig is ’s-Hertogenbosch vooral bekend om De Parade. Je vindt op dit plein in het centrum van de stad vele restaurants, gezellige kroegen, er worden ieder jaar verschillende evenementen en festivals georganiseerd en je kunt zelfs parkeren aan de Parade in Den Bosch. Dit bruisende centrum van ’s-Hertogenbosch is onderdeel van een stad met een rijke en lange geschiedenis.
De stad is begonnen als een handelsnederzetting die was ontstaan op het grondgebied van de huidige stad. Dat deze nederzetting was ontstaan vanwege de handel is opmerkelijk. De meeste plaatsen ontstonden destijds, omdat ze in de buurt lagen van een klooster of vanwege agrarische overwegingen.
In 1184 ontving ‘s-Hertogenbosch stadsrechten. Hiermee is het een van de oudste steden van Nederland. De vroegste vermelding van de stad komen uit 1196. Het was in deze tijd nog niet normaal dat stadsrechten werden vastgelegd op papier. Bij ’s-Hertogenbosch gebeurde dit wel. Veel nieuwere steden namen de geschreven stadsrechten van ’s-Hertogenbosch als voorbeeld.
De stad werd na Antwerpen, Brussel en Leuven de vierde hoofdstad van het Hertogdom Brabant. De stad bestuurde ongeveer wat nu het oostelijke deel van Noord-Brabant is. De stad groeide snel door de handel en vanaf 1318 is er een omwalling gebouwd die ongeveer het huidige centrum van de stad aangeeft. Het bouwen van de muur heeft ongeveer 50 jaar geduurd. Na het voltooien van de muur was ’s-Hertogenbosch de tweede stad van het huidige Nederland qua inwonersaantal.
In de eeuwen die hierop volgden is de stad vaak het mikpunt geweest van aanvallen. Dit omdat de stad een belangrijke vestiging was geworden die tegenstanders graag over wilde nemen. Tot 1629 mislukte al deze aanvallen. In 1629 lukt het Prins Frederik Hendrix van Oranje echter wel om de stad in te nemen. Daarmee viel de stad nu onder het gebied van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Na 165 jaar deel uitgemaakt te hebben van deze republiek werd de stad in 1794 veroverd door revolutionaire Franse legers. De meeste inwoners ervoeren dit als een bevrijding, omdat er geen vrijheid van godsdienst was geweest de afgelopen 165 jaar. Deze kwam er nu wel. In 1813 verjoegen de Pruisen de Fransen weer uit de stad. De stad werd toen de hoofdstad het de huidige provincie Noord-Brabant.