Licht is onmisbaar in het dagelijkse leven van de mens. We kunnen echt niet zonder de verschillende lichtsoorten die ons verdere leven beïnvloeden. Sinds het bestaan van de mens hebben wij al licht nodig om te kunnen overleven, dit heeft te maken met de verschillende hormonen in ons lichaam die worden geregeld door de hypofyse in de hersenen. Door de cyclus van 24 uur bouwen we zowel een dag als nachtritme op die er ook weer voor zorgt dat we deze hormonen vrijgeven. Het gaat met name om de hormonen cortisol en melatonine die ervoor zorgen dat we energie krijgen en ons in staat stellen om te slapen.
Cortisol
Cortisol wordt aangemaakt wanneer het menselijk lichaam via de ogen blauw licht waarneemt. Dit wordt waargenomen in de ochtend en middag, waardoor het cortisol hormoon ervoor zorgt dat we alerter en onze concentratie kunnen behouden. Cortisol wordt niet alleen aangemaakt bij licht, maar ook bij stress of bij een te lange work-out wordt er cortisol aangemaakt. Tegenwoordig krijgen steeds meer last van een cortisol overschot, omdat de mens wordt blootgesteld aan LED-verlichting, tv’s en andere apparatuur. Desondanks is het onmisbaar voor het menselijk lichaam.
Melatonine
De tegenhanger van cortisol is melatonine. Dit hormoon wordt aangemaakt wanneer het rode licht word aangemaakt, dit gebeurt als de namiddag zich omvormt tot de schemering. Door de aanmaak van melatonine komt je lichaam in een minder actieve status terecht, waardoor je slaperiger wordt. Melatonine zie je ook vaak terugkomen in supplementen die bedoeld zijn om de nachtrust te bevorderen.
Onze stemming wordt door de dag heen duidelijk bepaald door het licht en een juiste hoeveelheid van dit licht zorgt voor een goede balans van de hormoonspiegeling.
Kunstlicht
Er zijn vele studies uitgevoerd naar de effecten van licht op het menselijk lichaam. Daarbij moet je denken aan slaapstudies met verschillende lichtintensiteiten, veiligheid op straat door gebruik van licht, outdoor verlichting in parken voor de verbetering van sfeer. Door verschillende lichtsoorten te gebruiken hebben wetenschappers onderzocht in hoeverre licht de prestaties van mensen beïnvloed. Zo zorgt blauw licht dat de mens actiever blijft en dit kan ervoor zorgen dat het leren, werken en andere activiteiten worden bevordert. De aandachtsspanne blijft door middel van blauw licht langer behouden en maakt ons actiever.
In moderne kantoren wordt er regelmatig gewerkt met nieuwe lichttechnieken, waarbij de lichtintensiteit en kleur gedurende de dag worden verandert om de prestaties te verhogen.
Outdoor verlichting
Tegenwoordig wordt er in de steden ook enorm veel geëxperimenteerd met licht door de lichtintensiteit aan te passen wanneer er mensen langs sensoren in de straatverlichting lopen. Dit zorgt niet alleen voor een energiebesparing, maar ook zorgt het ervoor dat mensen alerter worden. Mensen zijn al heel snel gewend aan licht, waardoor opvallende zaken minder snel worden opgemerkt. Outdoor verlichting wordt ook ontwikkeld tijdens uitgaansgelegenheden om de veiligheid in de stad te verhogen door steegjes te verlichten, maar ook door roze licht te gebruiken wat de gemoedstoestand van het uitgaande publiek moet verbeteren. Dit wordt al toegepast in de binnenstad van Eindhoven, verdere onderzoeken zijn nog aan de gang om de werkelijke effecten te meten.
Heeft u misschien een bron van dat stuk over het roze licht in de binnenstad van Eindhoven?