Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Taalbuddy’s helpen vluchtelingen met Nederlandse taal

Het Taal- en Trainingscentrum van de Erasmus Universiteit heeft door middel van hun initiatief ‘taalbuddy’ al ruim 190 aanmeldingen binnen gekregen van voornamelijk studenten. Deze taalbuddy’s zullen gekoppeld worden aan vluchtelingen die een versnelde taalcursus volgen. In plaats van vertaalbureaus worden er dus mensen ingeschakeld om de vluchtelingen te helpen bij allerlei zaken.

Wat doet een taalbuddy?
Een traditionele taalcursus is al erg fijn voor de vluchtelingen, maar veel van hen gaven aan om echt te willen oefenen met de taal. In hun eigen omgeving kunnen ze weinig Nederlands praten. Met het buddysysteem kan er iemand een uur in de week met hen oefenen. Buddy’s en vluchtelingen mogen de invulling van het uur zelf bepalen. Ze krijgen via de taalcursus onderwerpen die ze als hulpmiddel kunnen gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld koffie gaan drinken of de stad in gaan.

Openingslunch
De taalcursus op de universiteit is bedoeld voor hoogopgeleide vluchtelingen die van plan zijn om aan een studie te beginnen of snel de arbeidsmarkt op willen. De tweede lichting van de cursus is in januari gestart. Een van de vluchtelingen die drie maanden Nederlandse les heeft gehad opent de lunch met een toespraak in het Nederlands. Een goed begin dus. Er zijn vijftig vluchtelingen die de vervolgcursus gaan volgen.

De taalcursus
De vluchtelingen moeten echt van nul opnieuw beginnen, zo begonnen veel van hen een boek van achter naar voren te lezen omdat ze dat zo gewend zijn. Het tempo van de cursus ligt hoog, omdat het allemaal hoogopgeleide mensen zijn. Ook is het de bedoeling dat de cursisten zo snel mogelijk kunnen starten met een studie of baan. Er zijn dan ook strenge toelatingseisen voor de cursus. Het is mooi dat de vluchtelingen die in hun eigen land al een goede studie of baan hebben gevolgd dat hier ook kunnen gaan doen. Zij hoeven niet te starten met een baan die onder hun niveau ligt omdat ze de taal zo snel onder de knie zullen hebben.

Updated: 19 januari 2017 — 4:06 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme
Secured By miniOrange