Drop is al een oeroud snoepje dat zijn oorsprong vindt buiten onze grenzen, toch gek, omdat het een typisch Nederlands snoepje is. Drop vindt zijn oorsprong uit het Babylonische Rijk ongeveer 7000 jaar voor Christus. Het bestanddeel is de wortel van de zoethoutplant die werd gebruikt voor medicinale doeleinden.
En ook in and
ere rijken als het Egyptische Rijk dat ook al bestond voordat onze kalender in ging werd er ook al gebruik gemaakt van de wortel van de zoethoutplant. In een aantal tombes van farao’s zijn deze bestanddelen gevonden. Ook de Egyptenaren waren blijkbaar dol op drop en het moest mee worden genomen in het hiernamaals.
Iets minder ver terug in de geschiedenis werd er in de 13e eeuw ook gebruik gemaakt van drop door Nederlanders. Het werd gebruikt om hoest en aandoeningen aan de luchtwegen tegen te gaan.
Drop in Nederland
Tegenwoordig wordt het ook door consumenten gebruikt om de keelpijn en hoesten te verminderen. En door de vele variaties van drop wordt het ook gebruikt omdat het ontzettend lekker is. Je vindt het in vele soorten en maten hier in Nederland, in Scandinavië eten ze graag zoute drop en in Duitsland liever Zoete drop. Hier in Nederland hebben we niet echt een voorkeur, we eten trekdrop, boerderijdrop, Engelse drop, zoete en zoute drop. Gemiddeld zijn wij één van de grootste dropeters ter wereld. Met een consumptie van 2 kilo drop per jaar per persoon staan we heel hoog in het lijstje, daarbij zijn er natuurlijk enkele uitschieters, want dit lekkere snoepje kan voor velen ook een verslaving zijn.
Voor het stappende publiek
Waar Nederlanders ook beroemd om zijn is het consumeren en maken van drank zoals likeuren, cocktails en bier. Tijdens het uitgaan kunnen de stappende mensen kiezen uit vele varianten van alcoholische dranken. Om de avond een lichte boost te geven worden er ook vele shotjes gedronken, die zijn er in veel geuren, kleuren, smaken en soorten. Dat wat Nederlanders zo lekker vinden, onder andere drop en drank is al een aantal jaren geleden door De Kuyper samengebracht onder de naam Dropshot. Een Oer-Hollands product zoals drop, samen met drank, dat kan alleen maar goed gaan. En ook onder het uitgaande publiek wordt dit veelal gedronken.
Echte drop voor volwassenen natuurlijk, met een dosis alcohol en de frisse salmiaksmaak van Dropshot krijg je een flinke boost met energie en een keel die wordt gesmeerd door de licht stroperige samenstelling van dit overheerlijke drankje.
Thuis genieten
Tevens hoef je dit niet perse te drinken tijdens het uitgaan, maar kun je ook thuis genieten van dit verfrissende drankje. Thuis eens lekker genieten van de smaak van Dropshot is ook geen slecht idee. Het is tevens bewezen dat wanneer je lichte keelpijn of last hebt van hoesten, dat drank er niet voor zorgt dat je nog meer verkouden wordt. Als goed alternatief voor een dropje zou een paar slokjes Dropshot ervoor kunnen zorgen dat je keelpijn en het hoesten afnemen.
Het is verkrijgbaar in supermarkten onder de 15% alcohol, voor de iets sterkere variant moet je bij de lokale slijterij zijn waar ze de flessen verkopen.
Nog geen 18?
Ben je nog geen 18? Wees dan niet getreurd, je kan altijd nog genieten van de smaak en beleving van drop. Want welke Nederlander is er nou niet gek op drop. Dat is er bijna met de paplepel ingegoten. Over een aantal jaar heb je de leeftijd van 18 bereikt en kun je in de stad of thuis genieten van een shotje of glas met Dropshot. Wees geduldig en mocht je eindelijk 18 zijn, vier je feestje met een fles Dropshot. Maar denk wel, ‘Drink, maar geniet met mate’.