Wanneer je een eigen horecazaak wilt beginnen is het essentieel om te starten met een goede voorbereiding. Begin bij jezelf, ben jij geschikt voor een eigen horecazaak? Heb jij horecabloed door je lichaam stromen? Is jouw idee een vernieuwend en onderscheidend idee? Is dit voor jou de leukste uitdaging ter wereld? Kun je jouw idee helemaal financieren? Een aantal vragen die belangrijk zijn voor je verder kunt gaan met je plannen.
Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van je eigen horecazaak?
De leuke kanten zijn altijd makkelijk te belichten. Zo ben je met je eigen zaak eigen baas, je bent dus vrij om te doen wat je wilt, je kunt je creativiteit kwijt in je bedrijf en iedere dag is anders. Wanneer je een zaak opent die echt bij je past kun je er je passie in kwijt en ontmoet je mensen die dezelfde interesses hebben als jij. De minder leuke kanten belicht je vaak wat minder snel, daarom is het goed om ook hier bij stil te staan. Zo moet je als eigen baas altijd harder werken dan anderen, je werk altijd met een bepaalde druk en je privéleven komt op een laag pitje te staan. Bij een horecaonderneming is het zelfs zo dat je alle feestdagen open bent en dan zul je dus ook altijd moeten werken. Daarnaast moet je erbij stilstaan dat je behoorlijk wat kopjes koffie, broodjes en couverts moet verkopen wil je zelf een beetje een prettig salaris uit je zaak kunnen halen.
Informatie verzamelen en inspiratie opdoen
Wanneer je eenmaal voor jezelf hebt besloten dat je er helemaal voor gaat kun je gaan starten het het verzamelen van zoveel mogelijk informatie, daarnaast is het belangrijk om inspiratie op te gaan doen. Probeer geen inspiratie op te doen in de straat, wijk of stad waar je zelf een zaak wilt openen. Ga wat verder weg zodat je niet teveel gaat concurreren.
Verder kun je ook naar vakbeurzen, horecavakbladen lezen en lekker gaan eten en drinken bij leuke restaurants.
Ga proeven, bekijk menu’s, kijk naar inrichtingen, let op de verlichting binnen horecazaken, let op de prijs kwaliteit verhouding, kijk naar specialismen en beleef elk concept.
Ga daarna uitgebreid marktonderzoek doen.
Businessplan
Wanneer je eenmaal helder hebt wat je wilt en hoe je het wilt is het belangrijk om te gaan kijken hoe je de financiering rond kunt krijgen. Om in aanmerking te komen voor financiering is het noodzakelijk om een goed ondernemingsplan te hebben.