Gezond leven heeft naast medische voordelen ook zeker financiële voordelen. Gezond leven levert geld op. Zo is bijvoorbeeld de levensverzekering goedkoper als je gezond bent omdat hier een gezondheidsverklaring of medische test deel uit kan maken van de acceptatieprocedure. De premies worden onder andere aan de hand van deze gegevens vastgesteld.
Verzekeraars
Bij verzekeringen tegen overlijden en arbeidsongeschiktheid is het stellen van gezondheidseisen inmiddels een geaccepteerd gebruik. Echter is dit bij zorgverzekeringen nog niet geval. Het blijft een gevoelig punt om gezondheid in geld uit te drukken. Het financieel bestraffen van ongezondheid wordt niet als normaal beschouwd.
Lagere kosten
Als je gezond leeft heb je daar financiële voordelen van. Echter hebben mensen niet het gevoel dat dit zo is. Sportabonnementen, biologisch voedsel of een preventieve bodyscan om ziekten te ontdekken zijn allemaal extra uitgaven die bijdragen aan een gezonde levensstijl. Er wordt gezegd dat hoogopgeleiden en hogere inkomensgroepen langer leven. De conclusie die hier uit getrokken kan worden is dat gezond leven geld kost.
Verband
Johan Polder (hoogleraar gezondheidseconomie en werkzaam bij het RIVM) zegt het volgende: ‘Er is een relatie tussen inkomen, opleiding en gezondheid, maar de oorzakelijke verbanden zijn niet helder’. Volgens Polder hoeft gezond leven niet duurder te zijn. Sporten hoeft bijvoorbeeld geen geld te kosten, men kan ook vaker de fiets pakken of gaan hardlopen. Stoppen met roken levert direct geld op en ook minder eten is goedkoper.
Gezond eten is duurder
Als je de prijs per calorie uitrekent is gezond eten inderdaad duurder. Fastfood is bijvoorbeeld goedkoop en bevat veel calorieën. Het probleem is dat we te veel calorieën binnen krijgen. Gezond eten hoeft niet duur te zijn, maar wordt wel steeds moeilijker. Een salade kun je in de supermarkt voor een paar euro kopen maar we worden verleid door ongezond eten. Op ongezond eten zitten grote marges, waardoor deze etenswaren extra aangeprezen worden.
Biologisch en vers
Biologisch eten is duurder en beter voor het milieu, maar niet per se gezonder. Producten uit de diepvries zijn een stuk goedkoper en vaak even gezond als verse producten, maar hebben een slechter imago.
Gezond leven hoeft dus niet duurder te zijn, maar ongezond leven is dat wél. Chronisch zieken zijn jaarlijks zo’n € 2.500 duurder uit aan onverzekerde kosten en ook de overlijdensrisicoverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering is vele malen duurder. Wie ongezond leeft heeft grotendeels met dezelfde kosten te maken. Echter is ongezond leven een keuze, en dit mag dus best een prijs hebben. De vraag is echter of gezond leven afgedwongen kan worden door ongezond leven af te straffen.