Heerlijk, de geur van versgebakken brood wekt je in de ochtend. Beneden staat de broodbakmachine te piepen en op je sloffen ga je naar beneden om het brood eruit te halen. Goedemorgen, zo kun je je dag natuurlijk wel héél prettig beginnen. Al je zintuigen zijn meteen wakker. Een goede start en wie wil de heerlijke geur van zelfgebakken brood nu niet in huis hebben?
Broodbakmachine
Een broodbakmachine is dan ook een heel handig stukje apparatuur om in huis te hebben. Voor de broodbakker die de keuken schoon wil houden èn ideaal voor de thuisbakker die ‘s ochtends graag gewekt wil worden door de geur van vers brood. Meestal zijn deze machines namelijk uitgerust met een timer, zodat je precies kunt timen wanneer je zelfgebakken brood klaar moet zijn. Vers, warm brood bij het ontbijt, dat wil je het liefst toch elke dag!
Vloerbrood
Natuurlijk is een broodbakmachine niet de enige manier om zelf brood te bakken. Wil je lekker ambachtelijk aan de slag, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen alles met de hand te doen en te genieten van een rijzend deeg. Vloerbrood is zo’n brood wat je gemakkelijk zelf kunt maken. Vroeger werd vloerbrood echt op de vloer van de oven gebakken. Je keuken moet daar maar net op ingericht zijn natuurlijk. Hoe men dat tegenwoordig oplost? Er bestaan extra lage bakblikken om dit type brood in te bakken. Handig dus, als je geen steenoven tot je beschikking hebt!
Het is wel belangrijk om te onthouden dat je in beide gevallen een aantal uur kwijt bent. Bak je met de hand, reken dan ongeveer 3 uur voor het hele proces. Met een machine is dat ongeveer dezelfde tijd, alleen gaat het mengen, het rijzen en de verdere verwerking vanzelf, waardoor je niet bij de machine hoeft te blijven. In die zin is daar dus wat tijdwinst te behalen.
Kosten besparen
Naast voordelen zoals de heerlijke geuren in huis, supervers brood bij het ontbijt en de verschillende soorten die je gemakkelijk zelf kunt bakken, (internet staat namelijk vol met lekkere recepten!) is zelf brood bakken ook nog eens een goedkoop alternatief. De grondstoffen die je nodig hebt zijn namelijk erg betaalbaar. Naast een basis van bloem, boter, zout en water heb je in principe niet veel meer nodig. Bovendien, kun je op deze manier gemakkelijk controleren wat er allemaal aan stoffen in je brood gaan. Handig voor allergieën en biologisch brood!