Veel mensen dromen van een eigen bedrijf, maar voordat je een onderneming op kunt starten is het handig om te weten wat er allemaal bij komt kijken. Het is goed om te weten waar je rekening mee moet houden voordat je de start maakt met een eigen bedrijfje.
Businessplan
Voor elk bedrijf moet een ondernemingsplan geschreven worden. Hierin beschrijf je jezelf en de onderneming die je wilt gaan starten. Hoe je precies een businessplan opstelt kun je op verschillende websites op internet vinden.
Rechtsvorm
Er zijn een aantal verschillende rechtsvormen waarvoor je zou kunnen kiezen wanneer je een bedrijfje opstart. Voor elk bedrijf is er een passende rechtsvorm. Let hierbij op het verschil in aansprakelijkheid en belastingen. Het is belangrijk dat je kijkt naar de voor- en nadelen van elke rechtsvorm die voor jouw bedrijf aantrekkelijk is. Laat je hierover goed informeren.
Bedrijfspand
Je bedrijf moet ergens vandaan gerund worden. Het vinden van een geschikte locatie voor je bedrijf kan een lastige klus zijn. Het pand moet voldoende ruimte bieden, betaalbaar zijn, goed bereikbaar zijn, passen bij de uitstraling van je bedrijf en het pand moet bijdragen aan het succes en de sfeer van je bedrijf.
Inschrijven Kamer van Koophandel
Elk bedrijf dient ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel. Houdt hier dus rekening mee. Je kunt je vanaf één week voor de start van je bedrijf inschrijven. Hiervoor dien je persoonlijk langs te gaan bij de Kamer van Koophandel met een geldig legitimatiewijs, bankafschrift en/of een uitreksel van het bevolkingsregister. Houd er rekening mee dat deze documenten niet ouder dan één maand mogen zijn.
Belastingdienst
Een startende ondernemer komt in aanmerking voor speciale belastingregelingen. Belangrijk is dus om je aan te melden bij de belasting als startende ondernemer. Je krijgt van de belasting een BTW nummer wat vermeld moet worden op je facturen.
Administratie
Bij een eigen onderneming komen een hoop administratieve plichten kijken. Het is verplicht om een bedrijfsadministratie bij te houden. Het grootboek, de debiteuren en crediteuren, de voorraad, de in- en verkoop en de loonadministratie moet je allemaal zeven jaar bewaren. Zaken rondom onroerend goed moeten zelfs tot tien jaar bewaard worden.
Overig
-
Voor sommige ondernemingen geldt dat ze bepaalde vergunningen moeten hebben; reprorecht, Buma/Stemra etc.
-
Personeel werven; hoeveel personeel heb je nodig? Wanneer heb je ze nodig? Ga je werken met fulltimers, parttimers of oproepkrachten? Wat verwacht je van je personeel?
-
In elk bedrijf dient ten minste één bedrijfshulperlener aanwezig te zijn
- Je dient een zakelijke rekening te hebben en je onderneming moet voldoende verzekerd zijn