Er is besloten dat gemeenten geen verborgen camera’s meer in mogen zetten om mensen op te sporen die zich schuldig maken aan fraude met uitkeringen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de gemeenten daarover ingelicht. De maatregel is gebaseerd op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Volgens de uitspraak mag de inzet van verborgen camera’s alleen op grond van de wet worden toegestaan. Het komt echter alleen bij hoge uitzondering voor dat dit gebeurt.
Controle door huisbezoek
Gemeenten zijn druk bezig met het betrappen en laten betalen van uitkeringsfraudeurs. Voorheen gebruikten gemeenten vaak verborgen camera’s om te controleren of iemand onrechtmatig een uitkering of een te hoge uitkering kreeg. Bijvoorbeeld bij het huis van een verdachte om te checken of iemand echt niet samenwoont. Als je alleen woont krijg je namelijk een hogere uitkering dan wanneer je samenwoont. Nu er geen verborgen camera’s meer mogen worden gebruikt, zullen de gemeenten het moeten hebben van controles tijdens toegestane huisbezoeken. Deze huisbezoeken mogen plaatsvinden wanneer er vermoeden is van uitkeringsfraude. Weiger je een huisbezoek, dan heb je de kans dat de uitkering wordt geweigerd of teruggetrokken. Bij een huisbezoek wordt een huis bekeken om te onderzoeken of er meer dan één persoon woont. Het huis wordt van onder tot boven bekeken. Alles wordt doorzocht om te controleren of er eventueel iemand anders woont. De mensen die kunnen worden gecontroleerd op uitkeringsfraude zijn mensen in de bijstand, mensen met een AOW uitkering, ouders die kinderbijslag krijgen en weduwen en weduwnaars die een nabestaandenuitkering krijgen.
Wat is uitkeringsfraude precies?
Uitkeringsfraude houdt in dat je tegen de overheid niet eerlijk bent over je (financiële) situatie. Voorbeelden hiervan zijn opgeven dat je alleen woont terwijl je samenwoont, het opgeven van een ander adres, het niet opgeven van extra bijverdiensten en erfenis of opgeven dat je kinderen bij je staan ingeschreven als dit niet het geval is. Wanneer je meer uitkering ontvangt dan waar je recht op hebt, moet je het dubbele terug betalen. Af en toe gebeurt het ook dat de fraude niet opzettelijk is gepleegd. Bijvoorbeeld dat je iets per ongeluk vergeet te wijzigen. Toch levert ook dit je een boete op. Vergeet dus niet om altijd op tijd de juiste informatie door te geven.
Uitkeringsfraude wordt gelukkig steeds vaker opgespoord dankzij alle techniek en regelmatige controles. Nu is het te hopen dat dit niet ineens verminderd omdat verborgen camera’s bij uitkeringsfraude niet meer zijn toegestaan. De tijd zal het leren.