Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Het belast vermogen voor de aangifte erfbelasting

Wanneer u een erfenis ontvangt zult u er rekening mee moeten houden dat u steeds geconfronteerd wordt met de zogenaamde erfbelasting. Deze belasting wordt in rekening gebracht op iedere erfenis die in Nederland wordt verstrekt. Om te weten hoeveel u precies zult erven spreekt het voor zich dat de belastingdienst u enkele documenten zal moeten toesturen. Deze ontvangt u veelal altijd binnen een periode van 3 maanden na het overlijden van de erflater. U bent wettelijk verplicht om de documenten ingevuld binnen de 8 maanden terug te bezorgen aan de belastingdienst. Doet u dat niet, dan kan u dat op een boete te staan komen.

Wat is het belast vermogen precies?

Wanneer iemand komt te overlijden wordt er een gedetailleerde stand van zaken opgemaakt van diens financiële situatie. In deze periode is het niet mogelijk voor een eventuele volmachthouder om bijvoorbeeld betalingen van de bankrekening van de overledene uit te voeren. Tijdens deze fase wordt er een gedetailleerd overzicht opgemaakt van de gelden die de erfgename zal ontvangen, maar wordt er eveneens gekeken naar eventuele bestaande schulden. Deze schulden worden altijd in mindering gebracht op het belastbaar vermogen waardoor de erfbelasting toch enigszins kan worden beperkt.

Hoeveel erfbelasting moet ik betalen?

Het verschil tussen beschikbare gelden en schulden vormt niet het enige bedrag waar de erfbelasting op wordt berekend. Naast deze twee bedragen wordt er bijvoorbeeld ook nog gekeken naar bijvoorbeeld een mogelijke uitvaartverzekering. Sowieso beschikken erfgenamen over de mogelijkheid om de kostprijs van de uitvaart  af te trekken van het tijdelijk saldo. Met andere woorden, u kunt van het verschuldigde bedrag nog een extra som in mindering brengen waardoor de erfbelasting nog meer kan worden gedrukt. Het spreekt dan ook voor zich dat u hier maar beter rekening mee kunt houden bij het opmaken van de erfbelasting aangifte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme
Secured By miniOrange