Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Wat als je bent uitbehandeld?

Op een dag worden we allemaal geconfronteerd met de eindigheid van het leven en toch zijn we er meestal nauwelijks op voorbereid omdat we zo weinig mogelijk aan dat moment willen denken zowel niet voor onszelf als voor diegenen die ons dierbaar zijn. Wie de boodschap krijgt dat hij of zij, die meestal al lang ziek is en gevochten heeft voor genezing, is uitbehandeld krijgt natuurlijk een harde klap te verwerken. Ook voor familie en vrienden is het zwaar om zo’n bericht te verwerken. Er heerst ongeloof en angst voor het grote onbekende. Maar, naast de emotionele impact die zulke mededeling heeft, zijn er ook de praktische vragen die zich opdringen zoals: wie zal er voor me zorgen nu ik ben uitbehandeld, kan ik thuisblijven of moet ik worden opgenomen in een ziekenhuis of een palliatieve instelling. Als ik thuis blijf, kan ik dan een beroep doen op professionele, palliatieve zorg? Zal ik me straks heel ziek gaan voelen en volledig afhankelijk worden van anderen? Hoe werkt de pijnbestrijding? Het zijn maar enkele van de vele vragen.

Hoe ziet u uw eigen afscheid?

De belangrijkste raad bij het zoeken naar antwoorden is: gun uzelf een mooi en waardig afscheid. Praat met uw naasten en dierbaren over wat u wel en niet wenst en over hoe u uw eigen afscheid ziet. Het is uw leven en de mensen die u omringen zullen u ongetwijfeld zoveel als mogelijk tegemoet willen komen om ook het einde van dat leven op uw eigen, persoonlijke manier in te vullen. Het zullen uiteraard geen gemakkelijke gesprekken zijn, maar ze zullen het afscheid zowel voor u als voor de mensen die u omringen straks ongetwijfeld gemakkelijker om dragen maken. Wetende dat de praktische zaken alvast geregeld zijn, zorgt ervoor dat er meer tijd vrij komt om de tijd die nog rest op een zo kwalitatief mogelijke manier te beleven.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn vandaag gelukkig heel veel mogelijkheden om het u zo comfortabel mogelijk te maken en ook uw omgeving een beetje te ontlasten. De palliatieve zorg is van hoge kwaliteit in ons land. Informeer je hierover. Ongeneeslijk ziek zijn, betekent niet dat het allemaal voorbij is. Er kunnen, met de juiste hulp nog mooie momenten komen die zowel voor u als voor uw nabestaanden van onschatbare waarde zullen zijn.

Updated: 29 september 2017 — 9:17 am
Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme