Nog niet zo heel lang geleden ging je op een bepaalde leeftijd naar het bejaardenhuis. Het bejaardenhuis was voor mensen die niet meer goed voor zichzelf konden zorgen en de veiligheid van een instelling kozen waar ze werden verzorgd tot aan hun dood. In de hoogtijdagen van het bejaardenhuis was het een soort vanzelfsprekendheid om naar zo’n huis te verhuizen. Zelfs mensen van rond de 60 jaar werden al klaargemaakt voor een verhuizing naar een seniorenflat, als voorbereiding op het bejaardenhuis.
Bezuinigingen op de gezondheidszorg
Tegenwoordig zijn de zaken echter heel anders. Door bezuinigingen op de gezondheidszorg en door het feit dat we met z’n allen langer gezond blijven en ook langer leven is het aantal traditionele bejaardenhuizen sterk afgenomen. Sterker nog, in feite bestaan ze nauwelijks nog. Vandaag de dag worden senioren gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Als ze toch naar een ‘woning met verzorging’ willen dan is er alleen nog keuze voor een aanleunwoning of een verblijf in een zorginstelling. Deze zorginstellingen hebben eigenlijk de zorgverlening aan ouderen overgenomen van het bejaardenhuis.
Extramurale zorg
Ouderen in een zorginstelling worden hier verpleegd en verzorgd, terwijl aan de andere kant de thuiszorg is toegenomen. Speciale thuiszorginstellingen verzorgen de mensen thuis. Deze zogenaamde extramurale zorg is in het leven geroepen om het verdwijnen van de bejaardenhuizen op te vangen. Vele senioren en ouderen hebben wel allerlei lichamelijk klachten, ze zijn vaak nog ‘goed’ genoeg om thuis te wonen, met een paar kleine aanpassingen aan de woning. Denk hierbij aan handgrepen in de douche, het verwijderen van drempels of zelfs een stoeltjeslift. Ook kunnen ouderen ervoor kiezen om op de benedenverdieping van hun woning een slaapkamer te maken. Ze hoeven dan geen trappen meer te lopen en hoeven niet te verhuizen.
Langer thuiswonen
Extramurale zorg bestaat uit medische zorg door artsen, verpleegkundigen en huishoudelijke hulp aan huis. De zorg kan dus variƫren van schoonmaken tot fysiotherapie en zelfs het toedienen van injecties. Feitelijk alle zorg dus die senioren nodig hebben, maar dan in hun eigen woning. Deze vorm van thuiszorg is een uitkomst voor vitale ouderen die weliswaar fit zijn maar toch ook medische zorg nodig hebben. Op deze manier blijven zij langer zelfstandig wonen en doen ze geen beroep op de huisvestingscapaciteit van zorginstellingen.