Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Kind wakker maken voor oud & nieuw: doen of niet?

Is het verstandig om je kind op te laten blijven of wakker te maken rond 12 uur? Of is het slimmer om hem te laten slapen? De meningen zijn erover verdeeld. Samen met De Been slaapadviseurs zetten we er een aantal op een rij om je te helpen beslissen.

De ouder bepaalt

Als ouder van je kind kun je natuurlijk het beste zelf beoordelen of je kind wakker kan blijven tot 12 uur. Als hij wat ouder wordt zal hij dat waarschijnlijk graag willen, maar de kans is aanwezig dat hij het niet volhoudt. Meestal kunnen ze het rond de 7 of 8 jaar wel volhouden zonder last te hebben van het gebrek aan slaap.

Laten slapen of niet?

Baby’s en peuters kun je het beste laten slapen. Zolang kinderen toch niet doorhebben wat er allemaal gebeurt met de jaarwisseling, is het wijzer om ze ongestoord te laten slapen. Als je geluk hebt slapen ze zelfs door al het geknal heen. Als je kleuter nog niet de hele nacht kan opblijven, kun je hem ook rond middernacht wakker maken. Maak duidelijke afspraken met je kind. Maak ze op tijd wakker, want kinderen die uit een diepe slaap ontwaken kunnen misselijk en chagrijnig worden. Dan willen ze misschien blijven slapen, met alle gevolgen van dien. Je had namelijk beloofd om hem wakker te maken en hij stelt het niet op prijs als je hem laat slapen.

Invloed op het slaapritme

Volgens Ton Coenen, professor in de biologische psychologie, vindt het geen goed idee om een kind wakker te maken of op te laten blijven voor een feest. Het controlemechanisme van de slaap in de hersenen reageert op de biologische klok en maakt het lichaam klaar voor de nachtrust. Alle lichaamsfuncties worden dan iets verlaagd, zelfs de lichaamstemperatuur. Mocht je kind stress hebben door slechte slaap of oud & nieuw, dan wordt dat proces verstoord. Hetzelfde geldt voor wanneer je hem langer laat opblijven dan normaal.

Iets later naar bed voor een speciale gelegenheid is niet erg, maar maak het niet te gek.

Updated: 27 december 2016 — 12:16 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme
Secured By miniOrange