Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Maagzuur, wat is dat?

Maagzuur, wie kent het niet?! Na een leuke avond vol met lekkernijen als alcohol, vet en pittig eten is de kans op brandend maagzuur groot. Helemaal in combinatie met elkaar. Dit zijn overigens niet de enige oorzaken van dat vervelende branderige gevoel. Ook medicijnen, zwangerschap en aandoening kan een oorzaak zijn van zure oprispingen.

Wat is het verschil?

Er zijn veel synoniemen voor maagzuur te vinden. Wat te denken van reflux, zure oprispingen, brandend maagzuur en zuurbranden. Stuk voor stuk betekenen ze hetzelfde. Maagzuur is van nature in het menselijke lichaam aanwezig. Het is dus niet een zuur dat plotseling ontstaat. Echter kan het wel plotseling zorgen voor een branderig tot zelfs pijnlijk gevoel in de slokdarm.

Hoe ontstaat maagzuur?

Maagzuur is van nature in de maag aanwezig en is zelfs noodzakelijk voor het menselijke lichaam. Het zuur zorgt er namelijk voor dat voedsel in de maag kan worden afgebroken. De zuurgraad van dit zuur is dermate hoog, dat het nog scherper is dan bijvoorbeeld citroensap.

Dagelijks vloeit er een kleine hoeveelheid maagzuur vanuit de maag de slokdarm in. Normaliter houd de sfincter, het klepje tussen de maag en slokdarm, dit tegen. Bij het innemen van voedsel of tijdens het ontluchten van de maag gaat de sfincter open en kan voedsel vanuit de slokdarm de maag in. Echter kan vanuit de maag ook een kleine hoeveelheid maagsap en zuur de slokdarm instromen. Normaliter is dit gevoelloos. Bij brandend maagzuur echter is de slokdarm geïrriteerd geraakt waardoor dit fenomeen wel voelbaar tot pijnlijk is.

In feite is het proces dus natuurlijk, maar is het pijnlijke en brandende gevoel uiteraard niet gewenst. Bij constante zure oprispingen kan de arts een middel voorschrijven of zelfs een behandeling in gang zetten. In geval van een plotselinge oprisping kan dit worden behandeld met receptvrije medicijnen. Ook is het beter brandend maagzuur te voorkomen, dan te behandelen.

Meer informatie over maagzuur vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme
Secured By miniOrange