Mantelzorg is de laatste jaren wellicht een van de meest besproken onderwerpen binnen de zorg. Door bezuinigingen vanuit de overheid is de stimulatie vanuit de overheid ontzettend toegenomen, vooral in financieel opzicht. Sinds januari 2015 ligt de verantwoording van de zorg bij gemeenten. Hier wordt een eventuele vergoeding geregeld, zowel financieel als in natura.
Nu en in de toekomst
Mensen blijven steeds langer thuis wonen. Veel mensen stellen het wonen in een bejaardentehuis het liefst zo lang mogelijk uit, en hier gaat de overheid in mee om ze de verzorgingsstaat betaalbaar te houden. Dit wil wel zeggen dat onze ouders meer hulp nodig hebben in bijvoorbeeld het huishouden. Dit kan deels worden opgepakt door een zorginstelling maar mantelzorg wordt hierbij steeds belangrijker. Bij de ouderenzorg is een professionele ondersteuning ideaal van bijvoorbeeld www.zuidzorg.nl. Jou vrijwillige hulp samen met de specialistische kennis van opgeleide thuiszorgers zorgt ervoor dat er het comfort van de ouderen vergroot kan worden.
Samenwerking
Zorgverleners beschouwen de mantelzorgers dan ook steeds meer als partners, hetgeen wat ook nodig is om aan de ondersteuningsbehoefte te voldoen. De professional moet ook ingrijpen als ze ziet dat er te weinig ondersteuning wordt geboden. Het eventueel aanspreken en aansporen van familieleden van een oudere kan dan ook een groot effect hebben op de bereidheid van andere om te helpen.
ontwikkeling informele zorg
Mantelzorg, wat ook wel informele zorg wordt genoemd kent dus een steeds verdergaande ontwikkeling. Vanaf dit jaar valt deze onder de gemeenten en zijn zij dus ook verantwoordelijk voor eventuele financiƫle waarderingen. Belangrijke punten in de ontwikkeling zijn de samenwerking tussen formele en informele zorg, het toerusten van zorgvrijwilligers en mantelzorgers, en het ontwikkelen van de deskundigheid.