De kans is ongeveer één op honderd dat je zwanger bent van een tweeling. Het blijft altijd een verrassing wat er binnen in je buik groeit. Een van de factoren die van invloed zijn op het krijgen van een tweeling is de erfelijkheid. Het kan genetisch bepaald zijn dat jij een tweeling krijgt. Deze tweelingen zijn over het algemeen niet eeneiig. De aanleg voor een meereiige tweeling komt voornamelijk van de kant van de moeder. Deze tweelingen worden dan over het algemeen ook altijd meisjes. Het is niet bekend of een eeneiige tweeling erfelijk bepaald is. Het is wel een feit dat hoe ouder je wordt hoe meer kans je hebt op een tweeling. Dit komt omdat er meer eitjes tegelijk vrijkomen. Je gaat er in eerste instantie niet van uit dat je een tweeling krijgt. Je maakt er af en toe grapjes over, maar je verwacht niet dat het ook echt zo is. Het is daarom toch altijd een verrassing. Dit is zeker geen onaangename verrassing, maar je moet wel andere voorbereidingen gaan treffen.
Wanneer weet ik of ik een tweeling krijg?
Veel vrouwen merken dat hun zwangerschap anders gaat dan die van omstanders. Ze groeien veel sneller en ook harder. Daarnaast groeit je buik niet alleen naar voren, maar ook opzij. Middels een echo weet je pas echt zeker of je zwanger bent van een tweeling. Vanaf de achtste week kun je met zekerheid vaststellen of het een tweeling is of niet. Het is natuurlijk een groot wonder dat er een kindje in je buik groeit, laat staan twee kindjes. Het is heel begrijpelijk dat je hier het liefst de hele dag naar kijkt. Het is dan een goed idee om een pretecho bij een organisatie als Pretecho&Zo te laten maken. Met een 3D echo van je baby’s zie je echt een gezichtje en ook in kleur. Het wordt dan nog tastbaarder dan met een 2D echo. Je krijgt tevens foto’s mee waar je de hele dag naar kunt kijken. Misschien kun je al onderscheid maken tussen je kindjes en zien of ze jouw mond en ogen hebben of die van je partner. Toen het nog niet mogelijk was om een echo te laten maken, werd er geluisterd naar het hartje van de baby. Als er meerdere hartjes klopten, kreeg je een tweeling. Dit is echter geen waterdichte methode. Het hartje van een baby klopt namelijk heel erg snel en als ze met bijna dezelfde snelheid kloppen, kun je bijna niet onderscheiden of het één of twee baby’s zijn.
Alles dubbel kopen
Waar veel mensen bang voor zijn is dat ze alles dubbel moeten kopen. Dat is ook de reden waarom veel mensen liever geen tweeling hebben. Dit valt echter reuze mee. Natuurlijk moet je meer luiers en voeding aanschaffen, maar er zijn ook genoeg dingen die je niet dubbel hoeft te kopen. Een badje, commode of een aankleedkussen bijvoorbeeld. Je kunt toch maar één kindje tegelijkertijd wassen en verschonen. Je hoeft ook niet heel veel meer kleertjes te kopen. Met een wasmachine en droger heb je zo alles weer schoon. Met een paar extra rompertjes en broekjes kom je al heel ver. Gemiddeld is een gezin met een tweeling ongeveer €40,- meer kwijt dan een gezin dat één kindje verwacht. Geniet dus lekker van je zwangerschap en maak je niet te druk over de uitgaven.