Vertoont je kind problemen in zijn of haar gedrag? Heeft het kind problemen met eten of met naar bed gaan, of vind je het juist moeilijk om grenzen te stellen en te reageren op het gedrag van het kind. Dan is het misschien tijd om een professional te zoeken die je hierbij ondersteund. Voor dit soort situaties is Praktische Pedagogische Gezinsbegeleiding van Prisma de oplossing.
Prisma gaat samen met jouw gezin aan de slag om de opvoeding en de ontwikkeling van je kind te verbeteren.
Hoe werkt PPG?
Praktische Pedagogische Gezinsbegeleiding (PPG) is een vorm van kortdurende hulpverlening. Het proces van PPG duurt gemiddeld 1 jaar lang. De specialisten van Prisma helpen je in een korte tijd de opvoeding van je kind te verbeteren. De begeleider werkt bij het gezin thuis aan de doelen welke in overleg met de ouders worden vastgesteld. Denk bijvoorbeeld aan:
-
Het aanpakken van de opvoedingsproblemen die zich voordoen bij het slapen, slecht luisteren, eten of agressieproblemen;
-
Het stimuleren van de ontwikkeling van het kind;
-
Het vinden van een balans tussen draagkracht en draaglast van een ouder.
In de thuissituatie wordt gesproken over de dingen die verbeterd kunnen worden. Dit kan worden gedaan aan de hand van een video- of geluidsopnamen van de dagelijkse situatie, welke samen bekeken en beoordeeld wordt. Aan de hand van deze beoordeling krijg je tips en worden handelingen aangeleerd die beter aansluiten bij de leefwereld van je kind. De begeleider kan hierbij een helpende hand bieden door bepaalde situaties voor te doen.
Ik kom in aanmerking voor PPG: wat nu?
Wanneer je in aanmerking komt voor PPG word je uitgenodigd voor een intakegesprek met een zorgconsulent. Hier formuleren jullie samen de hulpvraag. De daadwerkelijke ondersteuning wordt in handen gelegd van een professionele begeleider.
De begeleiding zal gestart worden met het krijgen van goed zicht op de dagelijkse gang van zaken van het gezin. De begeleider zal daarom huisbezoeken met het gezin afspreken. Van de bevindingen die bij deze bezoeken gedaan worden, wordt een verslag gemaakt. Aan de hand van dit verslag leggen de ouders en de begeleider samen doelen vast in een behandelplan. Hier moet iedereen zich aan houden, wat ook via huisbezoeken gebeurt. Wanneer de situatie voldoende verbeterd is, wordt de begeleiding afgerond.