Slapen is erg belangrijk. We slapen ongeveer een derde van ons leven. Althans, dat is de bedoeling. Als we slapen krijgt ons lichaam de kans om zich te herstellen. Het is niet zo dat ons lichaam helemaal niks meer doet. Terwijl wij eigenlijk buiten bewustzijn zijn, werkt ons lichaam door. Dit zijn allemaal herstellende werkzaamheden die het beste worden uitgevoerd als wij er ontspannen en rustig bij liggen. Onze hersenen maken overuren en verwerken alle informatie en inspanningen die wij overdag hebben verkregen en gedaan.
Het gezegde: slaap er maar een nachtje over, is er niet voor niks. In je slaap verwerk je alle informatie die je tot je hebt genomen en daardoor kun jij de volgende dag een betere beslissing nemen. Toch kampt 1 op de 3 Nederlanders met slaapproblemen. Ze kunnen slecht in slaap komen of juist helemaal niet uitslapen. Dit kan leiden tot depressie, psychische ziekten en arbeidsproblemen. Je komt terecht in een negatieve cirkel. De oorzaak is verschillend, maar veel problemen zijn op te lossen door een goed matras van De Been. Matrassen zijn erg belangrijk en veel mensen besteden hier te weinig aandacht aan. Zoals hierboven beschreven herstelt je lichaam het best als deze ontspannen is. Een matras moet jouw lichaam op de juiste drukpunten ondersteunen en als jij draait moet het matras zich daar op aanpassen. Op deze manier lig jij te allen tijde ontspannen.
Gevolgen slaaptekort
Het verschilt per persoon hoeveel slaap hij of zij nodig heeft. Er wordt wel eens gezegd dat iedereen acht uur moet slapen, dat is onzin. Het is belangrijker dat jij je uitgerust voelt. Ga rond 23.00 uur naar bed en zet geen wekker. Het tijdstip waarop je wakker wordt, is bepalend voor het aantal uren slaap dat je nodig hebt. Word je om 7 uur wakker dan heb jij inderdaad acht uur slaap nodig. Je mag dan natuurlijk niet door externe factoren gewekt worden. Verder kan slaaptekort leiden tot:
-
vermindering in het concentratievermogen en reactievermogen. Als je veel slaaptekort hebt, functioneer je hetzelfde als iemand met alcohol op. Je wordt trager en hebt moeite om je aandacht erbij te houden. Ga dus nooit moe achter het stuur zitten.
-
mentale vermoeidheid. In Nederland hebben we er een handje van om ons hele leven vol te plannen. Lekker lunchen met vrienden, sporten, werken, het huishouden doen en zorgen voor de kinderen. Natuurlijk doen we veel leuke dingen, maar we moeten ook aan onze rust denken. Pak die af en toe. Door mentale vermoeidheid ga je namelijk sneller fouten maken en je creativiteit wordt flink aangetast.
-
Slaaptekort leidt tevens tot geheugenproblemen. Je gaat dingen vergeten en nieuwe informatie kun je minder goed verwerken.
-
Je wordt chagrijnig. Slaaptekort gaat doorwerken op je humeur. Je wordt er niet vrolijker op en dat is ook niet leuk voor je omgeving. Je wordt er tevens somber van en prikkelbaarder.
-
Je bent vatbaarder voor verkoudheid en voor de griep.
-
Je neigt eerder naar junkfood. Slaaptekort brengt je bloedsuikerniveau in de war. Het hormoon dat ervoor zorgt dat je honger wordt gestild, wordt minder aangemaakt. Hierdoor eet je meer dan je eigenlijk wil. Als je moe bent, ben je eerder geneigd om te gaan voor ongezond eten. Je hebt ook minder discipline dus grijp je ook sneller naar een zak chips. Je kunt stellen dat je aankomt van slaaptekort.
-
Daarnaast kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Hoofdpijn, misselijk, spierpijn en trillerig.
Slaap inhalen
Je kunt slaap eigenlijk niet inhalen. Als jij heel weinig slaap hebt gehad, zul je in een diepere slaap vallen dan normaal. Probeer alleen wel meer rust te pakken en telkens een uurtje eerder naar bed te gaan. Ook als je wakker bent, blijf dan nog eventjes liggen. Probeer ook gezond te eten, dat bevordert de slaapkwaliteit. Net zoals beweging. Zoals hierboven ook al genoemd, zorg dat je een goed bed en goed matras hebt die perfect bij jouw lichaam past. Dit voorkomt veel problemen.