Mocht je je soms wel eens afvragen of een goede nachtrust van belang is voor je algemene gezondheid, probeer dan maar eens paar dagen met heel weinig of zelfs zonder slaap door te brengen. Het zal niet al te lang duren, afhankelijk van de mate van activiteit in je dagelijkse programma, of er treden allerlei bijwerkingen op als gevolg daarvan.
Helaas is het voor een behoorlijk aantal mensen geen vrijwillig initiatief zich aan slaap te onttrekken, maar wordt slapeloosheid, of insomnia, aan ze opgelegd. Er zijn wel een paar dingen, die je kunt ondernemen om iets aan die slapeloosheid te doen.
Hier volgen een aantal tips.
1. Allereerst is insomnia vaak een gevolg van een of ander
lichamelijk of geestelijk ongemak. De oplossing ligt daarom vaak in het ervoor zorgen, dat die oorzaak weg genomen wordt. Hiervoor is het van belang exact vast ter stellen (ziekte, stress, medicijnen en dergelijke) wat er aan de hand is, waarbij een bezoekje aan de huisarts, specialist of psycholoog je een eind verder kan helpen.
Als de oorzaak niet direct gevonden of opgelost kan worden is de beste tip, ervoor te zorgen dat de omstandigheden, waaronder je slaapt, geoptimaliseerd worden
2. Een gezond levenspatroon
Iedereen heeft een vrij goed idee wat dat inhoudt, alleen al door de media, die ons er dagelijks van op de hoogte stelt. Gezond leven is erg belangrijk. Voldoende ( niet teveel), gezond eten en voldoende beweging vormen daarin de hoofdmoot, maar het betreft eigenlijk alles wat ons leven een acceptabel bestaan maakt.
3. Goede slaapomstandigheden
Deze tip bestaat uit twee delen: slaapomgeving en slaapuitrusting.
De omgeving, of slaapkamer, dient qua licht en geluid niet storend te zijn. Verder zijn ook temperatuur en ventilatie van belang.
Vanzelfsprekend zijn een goed bed, een ondersteunend matras en kussen en goed beddengoed heel nuttig voor een goede slaap.
4. Het ontbreken van stimulerende prikkels
Als je voorafgaande aan je slaap spannende tv kijkt, koffie drinkt, nog wat pittigs of zoets eet, dan kost het gewoon meer moeite om in slaap te komen.
5. Externe middelen
Er zijn allerlei middeltjes, van diverse bronnen afkomstig, op de markt, die beweren dat je er beter van kunt slapen. Warme melk of chocolademelk kennen we allemaal, maar ook verschillende soorten rustgevende thee lijken soms te helpen.
Je kunt je ook overgeven aan rustgevende activiteiten als meditatie of ademhalingsoefeningen om je lichaam in een staat te brengen, die het in slaap vallen bevorderen. Verder zijn er ook medicijnen op de markt, waarvan het slaaphormoon melatonine wel de bekendste is.
Niet in slaap kunnen vallen, of te vaak veel te vroeg wakker worden kan soms fysieke en geestelijke gevolgen hebben. Indien dat gebeurt, spreken we van de aandoening slapeloosheid. Werk eerst aan de oorzaken, maar doe ook wat om je slaapomstandigheden te verbeteren. Op die manier geef je jezelf een grotere kans weer van die zo broodnodige, gezonde nachtrust te kunnen genieten.