Er bestaan veel leuke verhaaltjes en sprookjes over slapen die moeders graag aan hun kinderen vertellen, maar zijn ze ook allemaal waar? In dit artikel komt het naar voren.
Dikke dekens zijn goed voor het slapen
Lichaamstemperatuur speelt een grote rol bij het slapen. Om goed in slaap te vallen moet je lichaamstemperatuur dalen. Om te voorkomen dat je het te warm gaat krijgen, wordt het aangeraden om je dekbed te vervangen voor lakens en dekens. Zo kun je inspelen op de temperaturen. Daarnaast is het fijn als je slaapkamer rond de 16 en de 18 graden is. In een te warme kamer heb je vaak meer moeite met inslapen. Een goed matras van Altijd Goed Slapen dat goed lucht kan al snel helpen op de warme dagen.
Slaap kun je inhalen
Het is vaak normaal dat je in het weekend laat naar je bed gaat. Dit slaaptekort haal je namelijk later wel in door langer te slapen. Echter is dit niet altijd nodig. Je lichaam haalt de schade automatisch in. Niet door iets langer te slapen, maar juist door je vast slaap patroon aan te passen. Zo wordt je slaap automatisch een stuk efficiënter. Zo rust je na verloop van tijd goed uit. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen hun gemiste aantal uren slaap slechts voor 1/3 inhalen. Probeer dus een vast slaapschema aan te houden, waardoor je sneller en gemakkelijker in slaap valt.
Hersenen hebben slaap nodig om uit te rusten
Natuurlijk heb je slaap nodig. Dit is wetenschappelijk bewezen. Echter werken je hersenen gewoon door tijdens het slapen. Zonder behulp van je hersenen adem je bijvoorbeeld niet tijdens het slapen.
Seks is slecht voor de slaap
Door de seks maakt je lichaam endorfine aan. Deze stof zorgt voor een gevoel van rust, geluk en kalmte. Een nachtelijk avontuurtje vermindert dus stress, waardoor je sneller in slaap valt.
Alcohol is een goed slaapmutsje
Het drinken van een glaasje wijn of een beetje alcohol zorgt er inderdaad voor dat je sneller in slaap valt. Echter word je gedurende de nacht wel vaker wakker. Hierdoor wordt je slaap in stukjes verdeeld en slaap je minder diep. Hoe meer alcohol je gebruikt, hoe erger je slaap verstoord wordt.
Snurken is niet ongezond
Snurken wordt vaak ervaren al vervelend of zelfs als extreem irritant. Echter neemt het nog veel meer nadelen met zich mee. Het kan bijvoorbeeld ook het begin zijn van een slaapapneu. Een apneu is een ernstige slaapstoornis. Bij een apneu snurk je erg luid en stopt de ademhaling tijdelijk, vaak ongeveer 10 seconden. Heb je hier last van? Neem dan contact op met een specialist.