Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

In therapie: wat houdt dat eigenlijk in?

Voor veel mensen is het best wel spannend als ze voor de eerste keer bij een psycholoog komen. Het beeld dat van een psycholoog heerst, is best nog wel traditioneel. We verwachten dat we op een bank komen te liggen en dat we onze problemen van ons af moeten praten. In de praktijk is er echter een hoop veranderd. We zullen in dit artikel een aantal kenmerken beschrijven van hedendaagse therapie.

Wetenschappelijk onderzoek

De belangrijkste vooruitgang is dat er tegenwoordig rigoureus onderzoek wordt gedaan naar de effecten van therapie. Psychoanalyse (de behandelmethode waar veel mensen aan denken als ze het over therapie hebben) was bedacht door Sigmund Freud. Deze psychiater heeft in zijn werkkamer bedacht hoe de menselijke geest werkt, zonder dit in de praktijk te kunnen toetsen. Hij had namelijk maar een paar cliënten en veel van die cliënten knapten ook nog eens niet op van zijn behandeling.

Tegenwoordig worden therapeutische behandelingen getoetst onder honderden cliënten. Voor veelvoorkomende stoornissen zoals depressie en angst is er zelfs onderzoek gedaan onder honderdduizenden mensen. Daarbij is scherp gecontroleerd of de effecten van de behandeling echt toe te wijzen waren aan de inspanningen van de therapeut of aan het toeval. Op die manier weten we nu veel beter wat werkt en wat niet werkt.

Hedendaagse therapiemethoden

Met psychotherapie naar het model van Freud wordt eigenlijk nauwelijks nog gewerkt. Hedendaagse therapiemethoden zijn bijvoorbeeld de cognitieve therapie, EMDR, en acceptance and commitment therapy. Daarbij gaat het er verrassend helder en duidelijk aan toe. De therapeut legt precies uit wat hij doet, je krijgt huiswerk mee en er zijn vaak boeken te lezen of internettrainingen te volgen als ondersteuning van je behandeling.

Wij zeggen vaak: als je therapeut je na de tweede behandeling nog steeds niet heeft verteld wat hij gaat doen en hoe dat je gaat helpen, is het niet een goede therapeut. Maanden maar een beetje tegen hem aanpraten vanaf de sofa gaat dus ook absoluut niet gebeuren.

Klantgericht en effectief

therapieBij een moderne therapie praktijk wordt je geholpen zoals je dat bij elk ander bedrijf gewend bent. Je krijgt een goed kop koffie, je behandeling vindt plaats in een comfortabele ruimte en je psychologen zijn verzorgd gekleed. Tegenwoordig zien we therapie steeds meer als zakelijke dienstverlening. Therapie is niet meer alleen een zorgproduct, maar een manier om het mensen zo veel mogelijk naar het zin te maken.

Een therapeut met een baard en een pijp zul je dan ook niet meer snel tegenkomen.

 

Updated: 23 augustus 2015 — 12:09 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme
Secured By miniOrange