Ooit van een anti-decubitus kussen gehoord? Steeds meer mensen maken hier gebruik van en er zijn dan ook genoeg redenen op te noemen om een dergelijk kussen aan te schaffen. Maar wanneer moet je nu eigenlijk voor zo’n kussen kiezen en waarom? Wat doet een anti-decubitus kussen dan precies? Op deze andere vragen krijg je hieronder een antwoord.
Langdurig zitten
Wanneer je lang in dezelfde houding blijft zitten of staan, kunnen er doorligplekken op je lichaam komen. Dit zijn vervelden wonden waar je ontzettend veel last van kunt hebben. Meestal hebben vooral mensen die hun bed niet meer af komen hier last van. Ook mensen die langdurig zitten, bijvoorbeeld thuis óf in een rolstoel, kunnen echter last van doorligplekken krijgen. Gelukkig zijn er daarvoor Anti-decubitus kussens beschikbaar. Deze kussens helpen om de doorligplekken te voorkomen. Of om de pijn te verlichten wanneer er al een wond is. Je hebt namelijk twee verschillende soorten anti-decubitus kussens: één om wonden te voorkomen en één wanneer je er al last van hebt.
Belangrijkste eigenschappen
Het allerbelangrijkste wat een anti-decubitus kussen doet is het verminderen van de druk op je huid. Daardoor worden de doorligplekken voorkomen. Een dergelijk kussen biedt daarnaast echter ook een goede ondersteuning voor je lichaam en zorgt ervoor dat ook het gedeelte van je lichaam waarmee je zit ademend vermogen heeft en vocht kan opnemen.
Voorkom drukplekken!
Wanneer je dus vaak en langdurig moet zitten, is het verstandig om een anti-decubitus kussen aan te schaffen. Dat geldt zowel voor een rolstoel als in een gewone stoel thuis. Let er wel op de zo’n kussen altijd op een harde ondergrond moet liggen. Anders kan de zitting gaan doorhangen en ontstaan er alsnog drukplekken op het lichaam. Overigens is, naast gebruik van een anti-decubitus kussen ook het goed instellen van de rolstoel van groot belang!