Je bent zwanger, van harte! Zwanger zijn is een spannende periode. Voortdurend vraag je jezelf af of het goed gaat met de baby, op wie hij of zij zal lijken en hoe jullie leven eruit zal zien als de baby er eenmaal is. Gedurende een zwangerschap moet je veel regelen. Zo moet je de babykamer in orde maken en moeten er veel dingen worden aangeschaft voor jullie kindje. Maar denk je ook weleens over de manier van bevallen na? Naast de standaard bevalling kun je ook kiezen voor hypnobirthing. Wat dit is, welke voor- en nadelen er zijn en welke bekende Nederlanders jou voorgingen lees je in dit artikel.
Cursus hypnobirthing
Hypnobirthing gaat uit van een natuurlijk proces als het om de zwangerschap en de bevalling gaat. Het principe van hypnobirthing is dat jouw lichaam is gemaakt om kinderen te baren zonder ingrijpen of medicatie. Inknippen, een ruggenprik of een keizersnede is dus uit den boze, mits de bevalling goed verloopt natuurlijk. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dit jou ooit gaat lukken. Maak je geen zorgen, het zal jou zeker lukken als je het wilt. Hypnobirthing is namelijk aan te leren. Er bestaan cursussen waarbij je hypnobirthing kunt leren, zodat je dit kunt toepassen op het moment dat je gaat bevallen.
Voor- en nadelen cursus
Er zitten zowel voordelen als nadelen aan hypnobirthing. Hieronder worden de grootste voor- en nadelen besproken.
De grootste voordelen zijn:
- Baby’s van moeders die middels hypnobirthing zijn bevallen hebben een relaxte start. Dit komt doordat de baby op een rustige en serene manier te wereld is gekomen.
- Hypnobirthing baby’s zijn vaak alerter dan baby’s die niet met behulp van hypnobirthing zijn geboren. Hierdoor kan de borstvoeding goed op gang komen.
- De kans op ingrepen, zoals medicatie of inknippen, zijn voor jou als aanstaande moeder kleiner. Dit komt doordat je kalm bent gebleven en zelf de regie in handen kan houden tijdens de bevalling.
- De vader in spé zal zich door hypnobirthing minder nutteloos voelen en hij zal weten wat hij voor jou kan betekenen. Dit helpt jou natuurlijk bij de bevalling.
De grootste nadelen zijn:
- Je moet hard aan de slag om ermee te oefenen. De cursus staat bekend als intens en er wordt van jou en je partner verwacht dat jullie thuis oefenen. Zo krijg je ademhalings- en ontspanningsoefeningen mee naar huis en moet je verschillende bevallingsposities oefenen.
- De cursus is best prijzig. Je moet het dus echt willen. Soms vergoedt het aanvullende pakket van je ziektekostenverzekering een deel, maar dat ligt eraan waar jij verzekerd bent. Check dit dus even van tevoren.
- Hypnobirthing is slechts een hulpmiddel om door de bevalling heen te komen. Het voorkomt niet voor 100 procent dat je een pijnloze bevalling hebt. Het helpt je wel om bij pijn ontspannen te blijven, waardoor de bevalling ontspannen zal verlopen. Daar heb je dan weer profijt van.
Hypnobirthing bij BN’ers
Wist je dat hypnobirthing steeds populairder wordt? Ook BN’ers kiezen ervoor. Doutzen Kroes is een voorbeeld van een BN’er die voor een hypnobirthing bevalling heeft gekozen. En geef toe, ziet zij er niet altijd super relaxed en gelukkig uit? Juist! Het kan bijna niet anders dan dat hypnobirthing hier een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd.