Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Onderhoud van een piano

Een piano bezorgt je veel speelplezier, om zoveel mogelijk te kunnen genieten van je piano is het belangrijk om je instrument goed te onderhouden. Gelukkig is dit onderhoud zelf goed te doen, maar de piano moet wel door een professional gestemd worden. Bij een piano die niet gebruikt wordt is dit slechts één keer per jaar en bij een piano in gebruik twee keer per jaar. Waar moet je op letten bij het onderhoud van een piano? En lukt dit zelf? Of kun je beter een vakman inhuren? Lees in dit artikel een aantal belangrijke zaken rondom het onderhoud van een piano.

Behuizing van de piano

Een piano is van hout met een afwerking van zwarte polyesterlak. Je kunt het instrument makkelijk schoonmaken met een vochtige doek en eventueel een zacht schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat de piano wekelijks met een pluisvrije doek gestoft wordt om krassen door stof te voorkomen.

Toetsen

Net zoals de behuizing moeten de toetsen ook schoongemaakt worden. Dit kun je met een licht vochtige doek doen en eventueel met een glasreiniger. Let bij het schoonmaken van de toetsen wel op dat je de toetsen individueel schoonmaakt van voor naar achter en niet van links naar rechts.

Piano stemmen

Zoals eerder in dit artikel aangegeven is het belangrijk jaarlijks je piano te laten stemmen. Een ongebruikte piano moet één keer per jaar gestemd worden en een piano in gebruik moet twee keer per jaar gestemd worden.

Het stemmen van een piano is een lastige klus, de toonhoogte moet goed afgesteld staan en de tonen moeten onderling goed op een rij staan. Je kunt dit zelf niet zomaar doen, het is belangrijk om hier een vakman voor in te schakelen. Herrmansch pianotechnieken is specialist op gebied van piano’s stemmen, maar je kunt hier ook terecht voor onderhoud.

Omgeving

Naast onderhoud is de omgeving waar de piano in staat ook belangrijk. Het instrument bestaat uit hout en dit reageert op luchtvochtigheid en de temperatuur van de kamer waar het in staat. De kamer waar de piano staat moet vrij droog zijn. De ideale luchtvochtigheid is tussen de 45 en 60 procent. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 18 graden.  Voor reparaties aan de piano kun je ook altijd contact opnemen met een vakman.

Updated: 4 februari 2016 — 9:32 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme