Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Wat zijn gitaartabs?

GitaartabsOok altijd zo’n probleem dat je een liedje wilt naspelen op de gitaar of dat je als songwriter een nummer wilt opschrijven. Dan heb je vast weleens gehoord van gitaartabs, nee? Dan is vandaag jouw geluksdag, want we gaan wat vertellen over wat gitaartabs zijn en hoe het werkt. Niet alleen leer je zo waarom het handig is om te weten wat gitaartabs zijn, maar ook kun je voortaan hierover meepraten. Veel mensen maken namelijk gebruik van gitaartabs of een gitaarakkoord diagram. In dit artikel behandelen we alleen de gitaartabs.

Definitie gitaartabs

Gitaartabs kunnen worden gezien als een systeem die gitaristen de mogelijkheid geeft om muziek schriftelijk weer te geven. De naam die ook wel aan gitaartabs worden gegeven is ‘tablatuur‘. De gitaartabs geven dus net als een notenschrift een soort van houvast aan gitaristen. Tonen worden in dit geval omgezet tot leesbare gitaar noten. In het tablatuur wordt niet de noot, maar de positie als zowel de bijbehorende snaar weergeven.

Hoe werken gitaartabs?

Een gitaartab bestaat uit zes lijnen, iedere lijn staat voor de snaar van een gitaar (E,A,D,G,B,E). Denk maar aan het handige rijtje ‘Een Aap Die Geen Bananen Eet’. Nu staan deze letters voor iedere snaar aan de linker kant. In de lijnen worden de posities van de vingers op de gitaarhals gezet. En met bijbehorende symbolen, zoals: hammer-on, pull-off en mute wordt wat meer verteld over hoe de toon moet worden gemaakt. Bijvoorbeeld de manier van aanslaan van de snaar of het toevoegen van een effect.

Waar vind ik gitaartabs?

Net als de gitaarakkoorden vind je ook de gitaartabs gewoon online. Er zijn namelijk websites, welke gitaartabs schrijven voor populaire liedjes. Als gitarist kun je vervolgens deze tabs overnemen en gebruiken als lyrics. Hierdoor weet je precies wanneer je welke snaar moet aanslaan om de gewenste toon te kunnen maken.

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme