Er wordt nog altijd veel ingebroken in Nederlandse woningen. Niet voor niets worden nieuwe woningen tegenwoordig standaard opgeleverd met allerlei anti-inbraak deur- en raambeslag, maar desondanks zijn elke dag nog steeds honderden Nederlanders de dupe van inbrekers. Ze worden daarin steeds vindingrijker want ook huiseigenaren zitten niet stil. Steeds meer woningen worden voorzien van maatregelen om de kans op inbraak te verminderen, waarbij natuurlijk vooral de sloten worden vervangen door degelijke exemplaren.
Kerntrekken
Een van de meest ‘populaire’ manieren om in te breken is tegenwoordig het zogenaamde kerntrekken. Vroeger werd er gewoon een koevoet tussen de deur gezet of een ruitje ingetikt, maar door de komst van anti-inbraakstrips en dubbelglas of zelfs inbraakwerend glas is dat minder populair geworden. Inbrekers vinden dan dat het te lang duurt en de kans op ontdekking te groot. Kerntrekken wordt ook wel de Bulgaarse methode genoemd, wat doet vermoeden dat deze werkwijze is meegekomen met inbrekers uit Oost-Europa. Kerntrekken is helaas verbazingwekkend eenvoudig. Met een accuboormachine schroeft de inbreker een schroef in het slot, dus waar je anders de sleutel insteekt, en vervolgens wordt de schroef met een kerntrekker eruit getrokken, samen met de complete cilinder van het slot. Vaak is zelfs een kerntrekker niet eens nodig en gebruiken de criminelen een koevoet of ander stuk gereedschap.
Speciaal anti-kerntrekbeslag
Met kerntrekken omzeilen inbrekers andere preventiemaatregelen zoals strips en dievenklauwen, waardoor ze eigenlijk voorop lopen in de wedloop met woningeigenaren. Gelukkig zit ook de industrie niet stil en is er sinds enige tijd speciaal deurbeslag beschikbaar dat kerntrekken onmogelijk maakt. Dit speciale anti-kerntrekbeslag is gemaakt van zeer hard metaal en de cilinder van het slot is op zo’n manier beschermd dat het onmogelijk is een schroef in het slot te draaien. Probeert een inbreker dit toch dan zal hij van een koude kermis terugkomen! Installeren van anti-kerntrekbeslag is altijd een goed idee. U slaapt een stuk rustiger en het kan zelfs een verlaging van de verzekeringspremie opleveren.