Tegenwoordig vind je in de bouwmarkt allerlei bouwfolies waarmee je een woning kan isoleren. Deze folies worden gebruikt om woningen luchtdicht te maken zodat er geen tocht meer kan ontstaan. De woning ventileert dan door speciale openingen en roosters die hiervoor gemaakt zijn.
Niet honderd procent ‘dicht’
De bouwfolies die je kan kopen als particulier en die ook door bouwbedrijven worden gebruikt zijn onder verschillende namen verkrijgbaar. Veelgebruikte benamingen zijn dampremmende, dampwerende of vochtregulerende folie. Daarnaast hoor en zie je ook vaak de term dampdichte folie, maar dit is eigenlijk een benaming die niet helemaal correct is. De kracht van deze folies is namelijk dat ze niet honderd procent ‘dicht’ zijn. In plaats daarvan zijn deze folies zo ontwikkeld dat ze vochtdoorlatend zijn en tegelijkertijd luchtdicht. Althans, luchtdicht genoeg om wel te ventileren en om tocht te voorkomen. Ideaal dus voor woningisolatie.
Kan ik dampdichte folie gerust kopen?
Jazeker. De naam is wat ongelukkig gekozen maar als het goed is koop je een folie die vochtdoorlatend is. Dit is cruciaal als je bijvoorbeeld het dak van je huis gaat isoleren. Het vocht dat zich hier ophoopt, bijvoorbeeld door de was die te drogen hangt, moet naar buiten kunnen ontsnappen. Als dit niet netjes gebeurt krijg je problemen met schimmels en het kan slecht zijn voor je gezondheid.
Geen landbouwplastic
Ook een ‘dampdichte folie’ heeft ondanks de benaming microscopisch kleine gaatjes. Deze gaatjes zijn net iets groter dan waterdampdruppeltjes, zodat waterdamp gewoon kan ontsnappen maar de beweging van de lucht naar binnen en buiten wordt verhinderd. Het werk dus als het ware als een ademende schil in huis. Net als de ademende kleding die je nu overal kan kopen en die voorkomt dat je nat wordt van het zweet, zo voorkomt deze folie dat vocht in huis blijft hangen. Ga je je huis isoleren? Gebruik dan een vochtregulerende folie en geen landbouwplastic of een ander goedkoop alternatief. Daar heb je later zeker spijt van!