Tegenwoordig wordt duurzaamheid en groen leven steeds belangrijker. We worden ons er steeds meer van bewust dat we te veel vervuilen en dit ontwikkelt een schuldgevoel. Door dit schuldgevoel gaan we steeds duurzamer leven. Ook proberen we duurzamer te zijn in ons huishouden. Daarom vertellen we je hoe je kunt zorgen voor een duurzaam huis.
Het aanschaffen van zonnepanelen
Het is belangrijk om te weten dat je huis duurzaam maken bijna altijd gelijk staat aan renoveren. Dit heeft wel twee grote voordelen: je helpt het milieu ermee en je bespaart voor jezelf een hoop kosten. Er is een aantal manieren waarop je je huis kunt verduurzamen. Eén van die manieren is het aanschaffen van zonnepanelen. Zonnepanelen zetten zon en energie om in stroom. Het aanleggen van zonnepanelen is prijzig, maar uiteindelijk haal je dit eruit omdat je veel geld op reguliere energiekosten bespaart.
Isolatie, verlichting en energiezuinige verwarming
Een andere manier om je huis duurzaam te maken is het goed laten isoleren van je huis. Op het moment dat je dakisolatie, dubbel glas en vloerisolatie hebt, verspil je een hoop minder energie. Alle energie en warmte blijft namelijk beter binnen, waardoor je minder energie verspild. Ook dit is weer goed voor je portemonnee en voor het milieu. Een andere duurzame oplossing is het gebruik van LED lampen. LED verlichting is niet meer zo fel als vroeger en ook een stuk betaalbaarder. Deze duurzame verlichting is ideaal in ruimtes waar de lampen het langste aan zijn, want hier bespaar je het meeste mee. Denk bij energiezuinige verwarming aan een zuinige cv-ketel, zoals een hr-ketel. Ook kun je kiezen voor duurzame energie voor verwarming en warm water in plaats van voor gas. Hierbij hebben we het over zonneboilers en warmtepompen.
Het energielabel
Het duurzaam maken van je huis en duurzaam bouwen wordt steeds populairder. Om dit te stimuleren hebben alle huizen begin 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Met een energielabel kunnen mensen die een huis willen kopen of huren zien of een woning zuinig is of niet. Dit is van belang, omdat een duurzame woning een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot betekent. Je bespaart er dus kosten mee en je bent goed voor het milieu. Het energielabel geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is. Een huis dat duurzaam is heeft dubbel glas, een goede isolatie, zonnepanelen en een energiezuinige verwarming.