Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Marmer, zo onderhoud je meubels van dit prachtige materiaal!

Vroeger in de oudheid was marmer al een favoriet materiaal in de bouwsector en werd dit vaak gebruikt in de beeldhouwkunst. Tegenwoordig wordt marmer nog voor allerlei toepassingen gebruikt. Het is echt een prachtige natuursteen, die onder velen geliefd is. En dat is niet voor niks. Om het materiaal mooi te houden, moet je marmer wel verzorgen en onderhouden. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Marmer

De naam van deze natuursteen stamt af van het Latijnse woord ‘marmor’. De vertaling hiervan is ‘glanzende steen’. Marmer ontstaat door kristallisatie. Dit proces zorgt ervoor dat de oorspronkelijke uitstraling van de zachte steen niet verloren gaat door vuil en vocht. De natuursteen wordt bedekt met een harde en slijtvaste laag, maar er kunnen nog steeds kleine krasjes op de steen ontstaan. Daarnaast is marmer beter te verwerken dan hardere stenen als graniet. Hierdoor kan het materiaal in veel verschillende toepassingen worden gebruikt. De soort aders in de natuursteen kenmerken marmer. Hierdoor heeft elk marmer product een unieke uitstraling.

Verschillende toepassingen

Vanaf de 17e eeuw wordt marmer gebruikt in het interieur. Toen voornamelijk in grote huizen van bijvoorbeeld de adel. Trappen, vensterbanken, vloeren, muren en meubels; marmer werd overal in verwerkt. Ook het interieur in het Franse Paleis van Versailles bestaat voor het overgrote deel uit marmer. De meest prachtige marmersoorten en kleuren werden hiervoor gebruikt. Marmer stond toen al voor een luxe uitstraling. Tegenwoordig is marmer nog steeds een geliefd materiaal en wordt deze prachtige natuursteen regelmatig toegepast in interieurs. Zo worden trappen, vensterbanken, vloeren muren en meubels nog steeds van marmer gemaakt. Tegenwoordig wordt marmer ook toegepast in keukens, badkamers, grafstenen, monumenten en in de beeldhouwkunst. Ook van imitatiemarmer kijkt tegenwoordig niemand meer gek op. Het is goedkoper, lichter in gewicht en minder kwetsbaar.

De verzorging

Alle meubels dienen onderhouden te worden. Dit verlengt de levensduur. Marmer heeft een speciale verzorging nodig. Aangezien dit een zachte natuursteen is, dien je hier voorzichtig mee om te gaan. Marmer is poreus en heeft een open structuur. Dit vraagt om de juiste bescherming van marmeren meubels. Er zijn enkele tips over de verzorging van marmeren meubels opgesteld door BoConcept:

  • Vraag de specialist of er voor levering een waxlaag ter bescherming op je meubels wordt aangebracht. Dit verlaagt het risico dat er een vlek achterblijft als je met vloeistof op het marmer lekt.
  • Verwijder vlekken op marmer direct. Zorg ervoor dat je met een schone en neutrale doek werkt. Deze doek moet je met lauwwarm water iets vochtig maken. Zo voorkom je enorme vlekken in dit prachtige natuurmateriaal.
  • Ga in de omgeving van een marmeren meubel uiterst voorzichtig om met vloeistoffen op oliebasis. Dit geeft namelijk nog sneller vlekken dan vloeistoffen op waterbasis.
  • Gebruik onderzetters als je een glas drinken op het meubel zet. Ook warme dranken kunnen zonder gebruik van onderzetters schade veroorzaken. Marmer reageert op warmte en daardoor kan het barsten of kunnen er scheuren in het materiaal komen.
  • Bij het schoonmaken van marmeren meubels doet u er goed aan om PH neutrale zeep te gebruiken, omdat dit het oppervlakte het minst beschadigt.

Nu je meer weet van marmer en een aantal handige tips hebt gekregen kun je aan de slag met het verzorgen van jouw prachtige marmeren meubels. Marmer gaat jaren mee met de juiste verzorging!

Updated: 21 maart 2017 — 9:38 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme
Secured By miniOrange