Het is natuurlijk hartstikke spannend als je voor het eerst ouder bent geworden. Er zijn allerlei opvoedstrategieën en elke ouder maakt fouten. Gelukkig maar, van fouten leer je en je weet steeds beter wat wel en niet werkt bij je kind. Elke kersverse ouder wil het natuurlijk zo goed mogelijk doen. Om je wat op weg te helpen hebben we kraamtips in de vorm van do’s en don’ts opgesteld, zodat jij in ieder geval je kind een goede start geeft!
Do’s & don’ts
Do: Reageer op huilen van je baby
De meningen zijn verdeeld over het reageren op het huilen van je baby, zeker als het in bed ligt. Zo is er de ‘Cry it out’ methode, je kind laten uithuilen. Echter is er uit recenter onderzoek gebleken dat het troosten van je baby hem of haar een gevoel van veiligheid geeft. Een kind tot een half jaar oud kun je niet verwennen. Pas als ze ouder dan een half jaar zijn, kunnen ze gaan huilen om aandacht te willen.
Do: Zorg voor regelmaat
Iedereen, van jong tot oud, heeft het meest baat bij enige regelmaat. Bij baby’s wordt dit nog wel eens onderschat, aangezien men denkt dat ze weinig tijdsbesef hebben. Dat klopt, maar juist daarom is het zo belangrijk dat jij enige ritme in de dag aanbrengt voor de baby. Dit hoeft niet op gezette tijden, maar houd je zoveel mogelijk aan een vast patroon bij het voeden, knuffelen, spelen en slapen.
Do: Zorg voor rust
Een andere belangrijke ‘R’ is die van rust. Veel baby’s hebben moeite met slapen. Wat kan helpen is om ervoor te zorgen dat de slaap condities zo goed mogelijk zijn, zoals weinig prikkels om zich heen en slapen in zijn of haar eigen bedje. Houd ook hier rekening mee met het vaste patroon, dat geeft de baby ook rust.
Don’t: Maak je kind niet wakker voor borstvoeding
Tegenwoordig is de richtlijn om je pasgeboren baby te voeden naar behoefte. Het is niet langer nodig om je aan strakke tijdschema’s te houden. Het is dus ook niet nodig om je baby ‘s nachts wakker te maken om hem/haar te voeden. Voor het natuurlijke slaapritme is het het beste om je baby lekker te laten slapen als het niet om voeding vraagt.
Don’t: Je overal zorgen over maken
Als kersverse ouders kan zo’n kleine, kwetsbare baby best beangstigend zijn. De kunst is dan om te genieten van je kind, in plaats van je overal zorgen over te maken. Wees zelf rustig, want baby’s voelen feilloos aan als hun ouders gestrest zijn, dit leidt bij hen zelf ook tot stress. Langdurige stress kan vervelende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je baby.
Gelukkig krijg je in de eerste week na de geboorte kraamzorg in huis. Tijdens de periode van kraamzorg leer je ontzettend veel, je krijgt handzame tips en je weet wat je wel en niet moet doen bij je pasgeborene.