Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Promotie tot salesmanager: past het bij jou?

Aan de slag als salesmanager, het lijkt een goede kans. Zeker als je bent begonnen als verkoper en nu gepromoveerd wordt tot salesmanager lijkt het alsof er een nieuwe wereld voor je opengaat. Echter moet je jezelf eerst een belangrijke vraag stellen: ben je er wel geschikt voor? Als salesmanager kun je namelijk niet hetgeen doen waar je juist goed in bent, namelijk verkopen.

Niet verkopen als salesmanager

Het lijkt een goede kans en een logische carrièremove om de baan als salesmanager aan te nemen, maar een sales manager functie is absoluut niet hetzelfde als verkoper. Dat heeft wellicht te maken met de onjuiste interpretatie van het vak, alsof de verkoper alleen maar nieuwe klanten aan het werven is. Verkopen is een belangrijk deel van het vak, maar door de jaren heen is er ook veel veranderd. Denk bijvoorbeeld aan de accountmanager en de commercieel medewerker buitendienst.

Takenpakket salesmanager

Er zijn grote verschillen tussen het takenpakket van verkoper en salesmanager. De verkoper heeft steeds met dezelfde klanten te maken en is verantwoordelijk voor het verkoopproces met die klanten, van het eerste contact tot de afhandeling en nazorg.

 

Daarentegen is een salesmanager bezig met het opstellen van het salesplan, het aansturen van het verkoopteam, de communicatie met de andere afdelingen en moet hij op de hoogte zijn van de laatste trends binnen de markt.

Competenties salesmanager

Natuurlijk is het niet vreemd om voor een goede functie als salesmanager te kiezen. Het is altijd leuk om promotie te maken, zowel voor de portemonnee als persoonlijke ontwikkeling. Je bent blijkbaar zo’n goede verkoper dat je een promotie verdient. Vergis je echter niet, want van verkoper naar salesmanager is een behoorlijke sprong. Ben je juist opzoek naar promotie maar krijg je deze niet? Verbreedt dan je horizon eens en wellicht vind je een passende sales manager vacature.

1. Motiverende houding

Het is niet langer je doel om een nieuwe klant binnen te halen, maar om ervoor te zorgen dat je verkopers op de juiste plek zitten. Een salesmanager moet zijn verkoopplan namelijk afstemmen op de vaardigheden van zijn teamleden. Je moet de verkopers ondersteunen met hun werkzaamheden en motiveren om hun werk goed te doen, in plaats van op te scheppen over je behaalde targets en die ene grote klant die je binnen hebt gehaald.

2. Leiding geven

Leiding geven is waarschijnlijk de grootste verandering binnen je functie. Jij moet het salesplan opstellen en het verkoopteam voorzien van taken. Zelf verkopen zit er helaas niet meer in, dat moet je aan het team overlaten. Het team moet zich tegenover jou verantwoorden, wat een gecompliceerde verandering kan zijn. Je kunt een bepaalde verkoper niet beter behandelen omdat jullie bevriend zijn, maar ook hem moet je op zijn fouten wijzen.

3. Sociale vaardigheden

Ben je liever voor jezelf bezig of denk je altijd in teamverband? Een salesmanager moet zich niet laten leiden door een behoefte om te presteren, maar moet zich richten op een gestroomlijnd salesproces. Het gaat niet alleen om de individuele vaardigheden van een verkoper, maar ook om de structuur binnen de afdeling.
Je bent dus constant bezig met vergaderingen, functioneringsgesprekken en brainstormsessies. Je moet je tijd dus ook efficiënt kunnen indelen, waardoor er soms geen tijd is voor die korte babbel over het weekend met je collega’s. Bedenk je dus goed of dit bij jou past, voordat je die baan als salesmanager aanneemt. Deze baan is niet voor iedereen weggelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme
Secured By miniOrange