Het belangrijkste wat iedere loper wil weten is; hoe snel moet ik mijn trainingen lopen? Hieronder vind je meer informatie over verschillende trainingen.
Rustige trainingen
Toptrainers en wetenschappers zijn van mening dat atleten tachtig tot negentig procent van hun wekelijkse trainingen rustig aan moeten doen. Dat geldt hetzelfde voor lange duurlopen, die je in hetzelfde tempo kunt lopen. Deze rustige trainingen zijn goed voor je uithoudingsvermogen, je spierstelsel en ook je botten maakt het sterker. Deze rustige trainingen helpen je ook meer calorieën te verbranden en te herstellen na een zware training.
Tempotrainingen
Tempotrainingen helpen je efficiënter te lopen en brengen je in vorm. De omschrijving die mensen vaak gebruiken bij tempotrainingen, is dat het een snelle maar gecontroleerde trainingsvorm is. Tempotrainingen zijn vaak een goede voorbereiding voor wedstrijden. Tempotrainingen worden meestal ingedeeld in twee categorieën: tempolopen van 3 tot 10 kilometer, of lange intervallen met korte rustpauzes. Een intervaltraining kun je beter niet meerdere keren per week doen. Bij snelheidstrainingen is het het beste als deze niet meer dan tien tot vijftien procent van je totale trainingen uitmaakt.
Snelheidstrainingen
Snelheidstrainingen helpen je in vorm te komen en maken je uiteraard sneller. Snelheidstrainingen zijn vaak intervaltrainingen gemaakt om je voor te bereiden op wedstrijden tussen de 800 meter en 5000 meter. Snelheidstrainingen kun je beter niet meer dan een keer per week doen. Snelheidstrainingen mogen niet meer dan vier tot acht procent van je totale training uitmaken.
Anaerobe trainingen
Anaeroob trainen is trainen met als doel om in wedstrijdvorm te komen. Anaeroob trainen, is trainen met zuurstofschuld. Je loopt met zuurstofschuld als je harde tempo’s of intervallen traint. Meestal worden anaerobe trainingen afgewerkt in de laatste voorbereidingsfase op een 5000-meter wedstrijd of een halve marathon. Je overschrijdt de anaerobe drempel wanneer je tijdens het lopen niet meer verder kunt zonder naar adem te happen. Dit is een hele zware trainingsvorm die je beter niet meer dan een keer per week moet doen.
Lange duurlopen
Lange duurlopen vormen de basis voor ieder marathon trainingsprogramma. Lange duurlopen zorgen voor een goede vetverbranding, veel zelfvertrouwen, conditie en discipline. Ook als je niet aan het trainen bent voor een marathon is het goed voor je om een lange duurloop te doen. Je kunt dit dan het beste in een ontspannen tempo doen. Je lange duurloop kan een langzame training zijn, zodat je je spieren spaart voor een andere dag. Bij duurlopen is het ook van groot belang dat je de afstand steeds verder uitbouwt. Je laat je lichaam er op deze moment goed aan wennen, en voor je het weet kun je wel ⅘ uur achter elkaar wandelen. Heel goed bezig!