Er zijn veel soorten zelfverdedigingsporten, teveel om allemaal op deze pagina te behandelen. Daarom besteden we speciale aandacht aan Wing Chun zelfverdediging. We kunnen eigenlijk in dit geval niet spreken van een zelfverdedigingsport, want het is een vechtsport én zelfverdedigingsport ineen. Wist je dat een gevecht op straat ten hoogste enkele seconden duurt? Het klink misschien raar maar het is echt waar. In enkele seconden wordt beslist wie wint. Degene die het meest agressief en bovenal effectief aanvalt maakt de meeste kans. Nu is het wel zo dat je aan de meeste vechtsporten wel degelijk iets hebt. Al is het alleen al het zelfvertrouwen dat je uitstraalt. Aan de andere kant zijn er maar weinig vechtsporten die echt effectief zijn, dus waar je het meeste aan hebt in alle situaties. Het lijkt misschien zo dat sporten als boksen en Tae kwon do effectief zijn maar dat zijn ze niet. Je hebt er immers weinig aan als je goed kan boksen of Tae kwon do beoefent maar je een tegenstander hebt die je op de grond werpt. Ongeveer driekwart van de gevechten eindigt op de grond. Je hebt meer aan sporten zoals free fight of Krav maga maar een vechtsport die wat ons de absolute uitblinker is wat betreft effectiviteit en agressiviteit is Wing CHun. Daarbij telt bij deze vechtsport dat aanvallen de beste verdediging is.
Wing Chun, omdat aanvallen verdedigen is
Kung Fu is de grondlegger voor veel soorten oosterse vechtstijlen. Ook Wing Chun behoort tot de Kung Fu. Het verschil met Kung Fu is dat in deze vechtsport alle mooie, sierlijke elementen (dus bewegingen) zijn weggelaten. Besluit je om Wing Chun lessen te volgen, dan zal je al vrij snel de basis onder de knie krijgen. Wanneer je wordt aangevallen kies je niet voor de verdediging maar val je direct aan! Dit verrassingselement ontbreekt bij zeer veel vechtsporten, aangezien er vaak vanuit de verdediging gevochten wordt. Je tegenstander verwacht niet dat je direct en ook zeer agressief zal aanvallen en krijgt daardoor geen tijd om een andere tactiek te bedenken. Kenmerkend voor Wing Chun is dat beoefenaars hiervan zeer snel kunnen stoten. Tot 7 stoten per seconde is geen uitzondering. Er is geen rustmoment tussen de slagen- en schoppenwisseling, zodat je de tegenstander verslagen en gedesillusioneerd achterlaat.
Snelheid en techniek
Kracht is niet nodig bij Wing Chun. Alles draait om techniek en snelheid. Je overrompelt je aanvaller en schakelt hem uit. En dat binnen een paar seconden. Ook kenmerkend voor deze Kung Fu stijl is dat je niet op afstand vecht maar je probeert de tegenstander zo dicht mogelijk te naderen. Je zit hem letterlijk op de huid en dringt hem naar achteren. Ondertussen stoot je zeer snel en zonder ophouden.