Metaaltechniek is de bewerking van metalen tot een individueel onderdeel. Dit kan echter ook anders zijn. Voor assemblages of juist grote constructies moet er soms ook metaal bewerkt worden. Hierbij kan je denken aan het werk van een lasser. Het werk is zeer gevarieerd en breed, evenals de toepassingen ervan.
Van uurwerk tot vrachtschip
Metaalbewerking komt in vrijwel alle soorten en maten voor welke je je kan voorstellen. Het solderen van een uurwerk is een vorm van metaalbewerking waarbij precisie de boventoon voert. De meeste metaalbewerkers zijn actief in het maken van onderdelen welke gebruikt worden bij assemblage. De orders die deze metaalbewerkingsbedrijven krijgen liggen vooral op bijvoorbeeld een draaischijf voor een bepaald order. Hiervoor wordt dan een prijs opgemaakt, om deze in een serie of staffel te produceren.
Echter dromen de meeste jonge metaalbewerkers van het grote werk. Het werken bij grote scheepswerven zoals Damen in Gorinchem om te helpen bij de constructie van een grote boot of tanker. Of wat te denken van een baan bij Wärtsilä waar allerlei grote onderdelen van boten worden geproduceerd maar juist ook de belangrijke en kleine “dagelijkse onderhoudsproducten” van boten van onmiskenbaar belang zijn.
Verscheidene metaalbewerkingsprocessen
Er zijn verschillende processen die worden gebruikt bij het bewerken van metaal. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Hiervoor zijn machines zoals Bij Calvet in Werkendam van onmiskenbaar belang. Er zijn verspanende processen zoals boren, draaien, frezen, slijpen en noem het nog maar op. Ook niet verspanende processen zoals buigen, gieten of persen waarbij het staal niet “gebroken wordt”.
Tot slot zijn er ook verbindingsprocessen. De term zegt het al. Lassen, solderen of toch galvaniseren. Allerlei mogelijkheden met betrekking tot het “verbinden” van twee stukken metaal.