Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Technisch personeel nodig in windmolensector

Nederland wordt steeds duurzamer. Er worden daarom steeds meer windmolens geplaatst om zo op natuurlijke wijze energie op te wekken. Momenteel zijn er nog genoeg mensen om de windmolens te plaatsen, maar er dreigen personeelstekorten voor de toekomst. Niet alleen voor het plaatsen van windmolens, maar ook voor reparatie- en onderhoudswerk. Helaas kunnen algemene reparateurs niet zomaar een technische vertaling maken in hun werkzaamheden zodat zij ook in staat zijn om werk aan windmolens uit te voeren.

Samenwerking tussen opleidingen en bedrijven
Deskundigen pleiten voor een samenwerking tussen opleidingen en het bedrijfsleven. Eerst moeten alle windmolens geplaatst worden, en daarna is 20 tot 25 jaar aan onderhoudswerk nodig. Momenteel werken er ongeveer 400 mensen in de windmolenindustrie, in 2020 kan dit oplopen naar 20.000 banen en in 2030 worden er 30.000 banen verwacht. Dit zijn banen op zowel universitair, hbo en mbo niveau. Echter is er vooral vraag naar mbo’ers en hbo’ers.

ZZP’ers en stagiaires
Op dit moment worden er vaak ZZP’ers ingehuurd om de windmolens te plaatsen. Daarnaast worden er bewust veel stageplaatsen aangeboden, omdat goede studenten vaak blijven hangen. Omdat er zoveel vraag naar technisch personeel is, kan het windmolenbedrijf in principe alle goede stagiaires een baan aanbieden als ze klaar zijn met hun studie. Dit is een voordeel voor zowel het bedrijf als de stagiaires. Het gebeurt zelf wel eens dat studenten al aan de slag kunnen terwijl ze hun opleiding nog niet afgerond hebben. Een zeer interessant toekomstperspectief voor deze studenten, omdat ze al baangarantie hebben.

De toekomst
De windmolenbedrijven zijn dus hard op zoek naar goed personeel voor in de toekomst. Er komt erg veel werk aan. Het zou goed zijn als de huidige studenten inzicht krijgen in wat het inhoudt om dit werk te doen zodat zij hier enthousiast voor gemaakt kunnen worden. Anders is er kans dat er over een aantal jaar inderdaad een personeelstekort is, en dat zou betekenen dat er minder snel nieuwe windmolens bij kunnen komen. Dat zou een flinke tegenvaller zijn, aangezien het voor de duurzaamheid belangrijk is dat er zo snel mogelijk meer windmolens komen.

Updated: 20 juli 2017 — 2:48 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme
Secured By miniOrange