Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Beroepen die gerelateerd zijn aan boten

Ben je gek van boten en zou je graag je beroep maken van werken met boten? Dan is er een aantal opties voor je. Er zijn boot gerelateerde beroepen op zee en aan wal. Niet iedere boot fanaat is namelijk geschikt om de zee op te gaan, helaas zijn veel mensen zeeziek. Hier volgt een aantal beroepen dat gerelateerd is aan boten.

Jachtmakelaar
Als je liever aan wal blijft maar toch wilt werken met boten, is de functie jachtmakelaar iets voor jou. Als jachtmakelaar ben je gespecialiseerd in de aan- en verkoop van motorboten en zeilboten. Een jachtmakelaar is een tussenpersoon die verschillende zaken regelt voor klanten. Denk aan begeleiding bij het aankopen of verkopen van een boot, taxeren en adviseren. Het is altijd goed om een jachtmakelaar in handen te nemen omdat het om een kostbaar bezit gaat waar niet veel mensen verstand van hebben en wat veel verborgen gebreken kan hebben. Om jachtmakelaar te worden is het belangrijk dat je commercieel en veelzijdig bent en dat je interesse hebt in boten. Het is van belang om een erkende opleiding op HBO-niveau te volgen, zodat je je kunt aansluiten bij de branchevereniging European Maritime Certification Institute (EMCI).

Bootman
Een ander beroep dat geschikt is als je met boten wilt werken maar niet de zee op wilt gaan, is bootman (of vrouw). Als bootman werk je in de haven, waar je een cruciale functie hebt. Je helpt met het afmeren en weer losmaken van zeeschepen. Soms moet je op zee aan boord stappen om het schip binnen te varen wanneer er te weinig bemanning is. Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken, want je hebt te maken met collega’s, sleepboten, havendienst en bemanning. Ook moet je erg secuur zijn op veilig werken. Voor deze functie moet je een erkende opleiding volgen op niveau 3 van het MBO.

Matroos
Als je niet zeeziek bent en graag wilt varen, dan is de functie matroos echt iets voor jou. Als matroos verricht je verschillende werkzaamheden op een schip. Denk aan het besturen van een schip onder begeleiding, het laden en lossen van lading, onderhoudswerkzaamheden, wachtlopen, het signaleren van gevaren enzovoorts. Het is dus een functie met veel verantwoordelijkheid. Als je matroos wilt worden, moet je een erkende opleiding volgen op niveau 2 van het MBO.  

Kapitein Zeevaart
Werk je graag de zee op en heb je graag de leiding? Dan past de functie Kapitein Zeevaart perfect bij jou. Als kapitein heb je de leiding over een schip en ben je eindverantwoordelijk voor een hoop belangrijke zaken. Denk aan de navigatie, de vracht, het besturen van het schip, contact met andere schepen, certificaten, personeel, zeewaardigheid, veiligheid en alle andere zaken die op een schip spelen. Ook kan een kapitein optreden als Hulpofficier van Justitie om strafbare feiten vast te leggen op een schip en als ambtenaar van de Burgerlijke Stand bij overlijden of geboortes. Om kapitein te worden is het belangrijk dat je doorzettingsvermogen hebt, het is namelijk een lang en zwaar traject. Je begint met een MBO of HBO/WO-opleiding gevolgd door de 4-jarige opleiding tot Maritiem Officier. Hierna ga je varen als Scheepsofficier waar je begint als 3e of 4e Stuurman. In de jaren daarna zul je stijgen in rang. Het kan wel 10 jaar duren voor je kapitein bent.

Updated: 8 mei 2017 — 2:04 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme
Secured By miniOrange