Gratis bericht plaatsen

Versterk de positie van je eigen site!

Auto kopen of leasen?

Wanneer u een vaste baan heeft of u heeft de auto nodig voor zakelijke doeleinden, dan is het goed om na te denken of dat u er verstandig aan doet om een leaseauto te nemen of een (tweedehands) auto te kopen. Voor zowel werknemers, werkgevers of ZZP’ers moet het duidelijk zijn of dat u er belastingtechnisch goed aan doet om een auto van de zaak te rijden of een eigen auto te kopen. Het wordt opgesplitst in tweeën om het volledig duidelijk te maken voor de definitieve keuze van een auto.

Ondernemers, leasen of kopen

Ondernemers kunnen de keuze maken om een auto alleen zakelijk te rijden of zakelijk rijden met privékilometers te kiezen. Bij de tweede keuze moet er rekening mee worden gehouden dat er ook bijtelling wordt gerekend, over de catalogusprijs van de auto. Dit heeft weer te maken met de bepaalde uitstoot van de auto die wordt ingeschaald in vier categorieën, namelijk 4%, 15%, 21% en 25%. Deze bijtelling wordt bij het inkomen opgeteld en hierover wordt weer inkomstenbelasting betaald. Een flink voordeel hiervan is weer dat u een nieuwe auto kunt rijden, met onderhoud, verzekeringen en dergelijke. Een ander voordeel van een leaseauto is dat u niet in een keer een klap geld neer hoeft te tellen. Als de auto op de zaak staat, kunt u daar ook weer fiscale voordelen uit halen.

Verder wordt er ook door de leasemaatschappij BTW in rekening gebracht bovenop het maandelijkse leasebedrag. Maar deze kunt u weer van de voorbelasting aftrekken, voor de zaken die u heeft verricht die met BTW zijn belast.

Werknemers

Bent u een werknemer en heeft u de mogelijkheid om een auto van de zaak te rijden. Dan heeft u zeker een paar voordelen die u heeft wanneer u een leaseauto rijdt. Daar tegenover staan ook een aantal hogere kosten per maand waar u rekening mee moet houden. Toch kunt u er ook voor kiezen om alleen zakelijke kilometers te rijden, waardoor u geen bijtelling betaalt. Kiest u er bewust voor om toch ook privékilometers te gaan maken, dan moet u weer rekening houden met de bovenstaande bijtellingscategorieën. Ook daar moet u op letten wanneer u besluit om een duurdere auto aan te schaffen met hogere uitstoot. Het voordeel is wel weer dat u een nieuwe auto heeft en geen extra kosten bij onderhoud en dergelijke zaken. Als werknemer kunt u de eigen bijdrage die u aan uw werkgever betaald als aftrekpost opgeven bij uw aangifte van de inkomstenbelasting.

Voordelen kopen

Wanneer u besluit om een auto te kopen dan heeft dit ook weer voordelen, u betaalt geen bijtelling en u kunt uw zakelijke kilometers declareren bij u werkgever. Daartegenover staat wel dat u een flinke investering uit uw eigen portemonnee moet doen.

Kilometers registreren

Als u zowel zakelijk als zakelijk met privékilometers rijdt dan is het verstandig dat u de kilometers registreert. Handmatig registeren is een optie, maar het is verstandiger dat u een kilometerregistratiesysteem aanschaft die veel nauwkeuriger werken en alles digitaal opslaan, zodat u nooit de gegevens verliest. Daarnaast kunt u met twee klikken op de knop uw kilometerregistratie doorgeven aan de belastingdienst, wat ook weer veel administratiewerk bespaard.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats je bericht © 2014 Frontier Theme
Secured By miniOrange